×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Jubilál idén a Magyar Líceum

2021.04.08 - 13:41
Megosztás:
Jubilál idén a Magyar Líceum
Ötvenéves a Magyar Líceum, amiről számos rendezvénnyel szerettek volna megemlékezni, ám a járvány közbeszólt. Jubileumi évkönyv kiadásán dolgozik a Kölcsey Ferenc Főgimnázium közössége.

Ötvenéves a szatmári Magyar Líceum, a jubileum kapcsán több rendezvényt is tervezett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium közössége, ám erre jelenleg nincs lehetőség a világjárvány miatt, azonban a lehetőségekhez mérten így is sor kerül majd egy-két eseményre. „50 évvel ezelőtt alakították meg azt a Magyar Líceumot, melynek elődje volt az Állami Magyar Fiúlíceum, a Kölcsey Ferenc Líceum, illetőleg az azelőtt felekezeti iskolákból létrejött állami iskola. Ez az entitás a '70-es évektől ugyanazzal a jogi személyiséggel rendelkező iskola, mely Magyar Líceum, 1–5. Számú Ipari Líceum (időről időre változó számot viselt), Kölcsey Ferenc Líceum, Kölcsey Ferenc Kollégium, most pedig Kölcsey Ferenc Főgimnázium néven ismert. Ez a mi iskolánk lényegében” — fogalmazott a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője, Pataki Enikő a jubileum kapcsán, aki az is elmondta, hogy több más évforduló is összejött, például 1957-ben vette fel először a Kölcsey nevet az iskola, ugyanakkor 10 éve költöztek el új épületbe. „Ezeket az évfordulókat szerettük volna egy ünnepségsorozattal emlékezetessé tenni, ám sajnos ez pillanatnyilag csak online lehetőségekre korlátozódott, ezért sokkal nehezebb. Reméljük, hogy a jövő tanév, a szeptember valamiféle lazításra ad lehetőséget, és akkor lesznek az iskolában is szervezett tevékenységek. Addig azonban amivel mindenképpen emlékezetessé szeretnénk tenni ezt az évfordulót, az az, hogy egy évkönyvet hozunk létre, mely elsősorban az elmúlt öt évnek az eseményeit foglalja össze, de kitekintést nyújt az előző évtizedekre is. Ez egy jubileumi évkönyv lesz, ez most lesz munka alatt, úgy gondolom, széles körű körképe lesz az iskolának. Ez lesz az egyik, amit szeretnénk május végére, június elejére megjelentetni” — fogalmazott az intézményvezető. Ezenkívül digitalizálni szeretnék az előző évkönyveket — tizenhármat —, és feltenni őket az iskola honlapjára, a kolcsey.ro oldalra. A digitalizálási munkálatok jelenleg is zajlanak, és a tervek szerint amíg megjelenik az új évkönyv, addig időnként megjelenítenek egy-egy digitalizált évkönyvet, amibe bele lehet majd olvasni. „Ezekbe a könyvekbe bele lehet majd nézni, s bizonyára kellemes emlékeket idéznek majd fel azok a kiadások, amelyek azokat az éveket ölelik fel, amikor valaki az iskola diákja volt. A jubileumi ünnepség kapcsán vannak még terveink, elképzeléseink, melyekről megfelelő időben adunk tájékoztatást” — összegzett Pataki Enikő.


Sógor Beáta

 

Április 20-án nyit(hat) Szatmárnémeti
Egyre csökken a megyeközpont fertőzöttségi mutatója, s ha ez így marad —amihez elengedhetetlen, hogy a lakosság továbbra is betartsa a járványügyi előírásokat —, egy hét múlva színt vált(hat) Szatmárnémeti, és újraindulhat a kulturális élet, mondja a prefektus.
Önkritika, kritika és irónia a szép köntösben
Április 14-én 17 órától a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház, Szatmárnémeti, Libertăţii tér 21. szám) nyílik meg Szemák Zsuzsa Tükör című képzőművészeti kiállítása. A tárlatot Felicia Grigorescu és Muhi Sándor nyitja meg.
Különleges vasárnap: nem hunyt el senki
Bő két hónapja nem volt már arra példa, hogy 24 óra leforgása alatt senki ne veszítse életét a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében — a járványgörbe Szatmárban is egyre lejjebb ível, a „rejtőzködő betegek” viszont egyre komolyabb kihívást jelentenek.
Cookie