×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
29 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

K. Iohannis: A PSD rossz döntései az egész társadalmat felforgatták

2019.11.08 - 15:04
Megosztás:
 • K. Iohannis: A PSD rossz döntései az egész társadalmat felforgatták

  A Szociáldemokrata Párt (PSD) rossz döntései az egész társadalmat felforgatták - hangoztatta pénteken, a magáncégek országos toplistájának bemutató ünnepségén Klaus Iohannis államfő.

   

  "Örülök, hogy a PSD-kormányzás fekete könyvének utolsó fejezete is véget ért, és tudom, hogy ez egy igazi állóképességi próba volt az önök számára. A PSD nevével fémjelzett rossz döntések, készségek hiánya és a kaotikus közigazgatás felforgatta az egész társadalmat. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy az új kormánynak megoldásokat kell találnia Románia működésére. (...) Az üzletemberek kezdenek optimistákká válni gazdaságunk kilátásaival kapcsolatban' - jelentette ki Iohannis.

   

  Véleménye szerint újra kell gondolni a hatóságok és az üzleti környezet közötti viszonyt.

   

  "Most arra kell figyelnünk, hogy egy stabil, egyszerű és méltányos intézményi keret jöjjön létre, önkényes döntések, tisztességtelen akadályok vagy túlzott bürokrácia nélkül, amelynek azt az utóbbi évek kormányzatainak idején sajnos tanúi voltunk" - közölte Iohannis.

   

  Az államfő szerint Romániában 615 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) működik, ami - a lakosság számára leosztva - fele az európai uniós átlagnak.

   

  Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy az adminisztráció digitalizálásának azonnal meg kell kezdődnie.

   

  "Ideje egyszer és mindenkorra feladni azt a gyakorlatot, hogy mindenért sorban kell állni"- mondta.

   

  Az elnök az üzleti környezettel és az átláthatósággal kapcsolatos konzultáció mellett érvelt.

   

  "Nyilvánvaló, hogy a román gazdaságnak befektetésekre és befektetőkre van szüksége. Hazánk az Európai Unió által a jelenlegi, 2014 - 2020-as pénzügyi keretben elkülönített költségvetéséből közel 10 milliárd eurót hívott le, azaz valamivel több mint 30%-ot. Ez kevés, nemcsak az ország gazdasági potenciáljával, hanem a lakosság szükségleteivel is összehasonlítva. Arra számítok, hogy a miniszterelnök és az új miniszterek megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy Romániába új befektetők jöjjenek, és hogy jelentősen növeljük az európai alapok felhasználási rátáját. A kkv-k képviselői életképes projekteket hozhatnak létre ezeknek az alapoknak hatékony felhasználására '- tette hozzá az államfő.

   

  Az eseményen részt vesz Ludovic Orban miniszterelnök is.

  Cookie