×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
8 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

Kálmándon és Kaplonyban oktattak a Fradi szakemberei

2015.11.29 - 19:37
Megosztás :
 • Kálmándon és Kaplonyban oktattak a Fradi szakemberei

  A vendégszeretetükről is tanúságot tettek a kálmándiak és a kaplonyiak, amikor a Szatmár-Ferencváros kézilabda-program keretében budapesti szakemberek érkeztek a településükre.

  Már kezd hagyománnyá válni a Szatmár-Ferencváros kézilabda-program résztvevői számára a közös edzésprogram és tanfolyam, amely az elmúlt hétvégén már a nyolcadik „fordulójához” érkezett. A találkozónak ismét Kálmánd és Kaplony adott otthont, ahol összesen 37 edző gyűlt össze. Kálmánd polgármestere, Sütő Imre, illetve Kaplony polgármestere, Mosdóczi Vilmos köszöntötte a vendégeket, majd Kiss Zoltán Sándor, a program vezető koordinátora elmondta azokat a számszerű adatokat, melyek a napokban kerültek összesítésre: 815 lány az U7-es, U8-as és néhány az U9-es korosztályból rendszeresen vesz részt heti két alkalommal az edzéseken, képzéseken, összesen 71 csoportban (10 és 25 közötti létszámban); 46 edző vagy leendő edző, immár 30 településen, a határ két oldalán bekapcsolódott a munkába és folyamatosan jönnek az újabb megkeresések. Bognár László, a Ferencváros Kézilabda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvény szünetében arról tájékoztatott, hogy a Ferencváros kézilabda szakosztálya kiemelten kezeli az együttműködést. Bognár hangsúlyozta, az utánpótlás nevelése továbbra is kiemelt szerepet játszik a terveikben. Mivel a felnőtt női együttes is remekel a Bajnokok Ligájában (a középdöntős csoport 2. helyét foglalja el), az érdeklődés is egyre nő a csapat iránt. „Ha 7–8 év múlva két-három, kiemelkedő képességű gyerek eljut a Fradiba, az már csúcs lenne, de a többi lány is a szatmári kézilabda hírét viszi majd szerte a két országban és a világban” — mondta Bognár, majd hozzátette, talán 8–10 év múlva már saját utánpótlásra építkező, magasabb osztályokban játszó csapataik is lehetnek.

  Elek Gábor, a Fradi kézilabda szakosztályának szakmai igazgatója, a női felnőtt csapat vezetőedzője videó prezentációval egybekötött elméleti képzést tartott, ahol tömör megfogalmazással, sok saját élménnyel kiegészítve mondanivalóját, a kapura lövés „tudományáról”, technikájáról beszélt a szakembereknek.

  A kaplonyi sportteremben gyakorlati képzéssel folytatódott a program. Bemelegítésként a vendéglátó testnevelőtanárok, Belényi Gábor és Zima Lénárd tartottak bemutató edzést az U7-es lányokkal. „Öröm volt nézni a sok kis kipirult arcot, a koncentrációt és fegyelmet, amit a gyerekek a pályán bemutattak sok ügyes, kacifántos gyakorlaton keresztül” — mondta lapunknak Kiss Zoltán Sándor.

  A Fradi részéről két neves szakember tartott kétszer 50 perces bemutatóedzést U8–U9 korosztályos lánykáknak: Szarka Éva sokszoros magyar bajnok, egykori BL-döntős kézilabdázó, most a Fradi egyik legelismertebb utánpótlás korosztályos edzője, illetve Fidler Erika, maga is hasonló játékos múltra visszatekintő szakember, aki ma a klub vezető utánpótlás-edzője.

  „A gyerekek és a két szakember is »rutinosan« kezelték a helyzetet mindazok ellenére, hogy korábban még nem dolgoztak együtt. A gyerekek helyt álltak olyan edzés elemek láttán is, melyeket még eddig talán soha nem is gyakoroltak. Pont ez a lényege ezeknek a képzéseknek” — tette hozzá a program vezető koordinátora.

  A szakmai konzultáció után nem maradhattak el a közös fényképkészítések, a csoportkép készítés, az aláírásosztás, az edzésen részt vevő gyerekek pedig különböző ajándékokat kaptak a fradis vendégektől. Sütő Imre és Mosdóczi Vilmos a vendégeknek egy-egy egyedi ajándékkal is kedveskedtek. Elek Gábor azt mondta: „ezek azok az őszinte gesztusok, amitől a szatmári emberek szerethetők”, majd kifejtette, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy itt járt Szatmárban.

  Cookie