×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kalotaszentkirályon táboroztak a bölcs diákok

2021.09.07 - 10:10
Megosztás:
Kalotaszentkirályon táboroztak a bölcs diákok
A tizenegyedik alkalommal megszervezett Bölcs diák vetélkedőn legjobban teljesítő tíz csapat — köztük a szatmárnémeti és nagykárolyi tanulók — élménytáborozott Kalotaszentkirályon.

A Communitas Alapítvány tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bölcs diák élménytábort, melyen a teljes tanévet felölelő verseny során a legjobban teljesítő csapatok vehettetek részt. Az idei kalotaszentkirályi táborba tíz városból — Bukarestből, Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről, Kolozsvárról, Nagykárolyból, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Temesvárról és Tordáról — érkeztek csapatok.
A tábor szervezői gazdag programkínálattal várták a diákokat: előadásokkal, kreatív játékokkal, tematikus napokkal, körutakkal, túrákkal. A tábor nyitónapján Molnár Galaczi Júlia, a Kolozsvári Református Kollégium angol szakos tanárnője tartott kommunikációs délutánt, amelyen a csapatok jobban megismerték egymást a különböző kreatív és érdekes játékok során, délután pedig Péter Mónika-Mária tanárnő mutatta be előadásában az egyedi és különleges kalotaszegi régiót.
A tábor alatt a bölcs diákok Mákófalvára is ellátogattak, ahol kipróbálták a népi mesterségeket: a bútorfestést, bútorrestaurálást, bőrfeldolgozást, agyagozást, s a tevékenységekből nem maradhatott ki a közkedvelt kürtőskalács készítése sem. A kedd esti néptáncoktatás és táncház fergeteges hangulatáról a Szarkaláb Néptáncegyüttes gondoskodott.
A táborozókat dr. Kovács Gábor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának az adjunktusa és Tóth Zsejke-Réka, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Intézetének kutatója vezette be a kémiai kísérletek rejtelmeibe. A szerda délutáni faluportyát követően, amelyen a diákok a helyi lakosokkal, szokásokkal, ételekkel ismerkedtek, dr. Markó Bálint, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet oktatója tartott előadást Az ember evolúciója: zsákutcák és sikertörténetek címmel.
A negyedik napon dr. Silye Lóránd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Geológiai Intézet Magyar Tagozatának oktatója tartott előadás-sorozatot, amelyen bemutatta Kalotaszentkirály természeti kincseit. Az előadásokat követően a bölcs diákok ellátogattak Magyarvalkóra, Magyargyerőmonostorra és Körösfőre, ahol helyi tájházat, cifraszobát, sakkműhelyt és templomot néztek meg.
A tábor ötödik napján egy hosszabb túra alatt a diákok meghódították a Vigyázó-csúcsot, átsétáltak a Fehér Kövekhez, és megtekintették a csodaszép Menyasszony fátyla vízesést, majd a táborozás hagyományosan tábortűzzel és szalonnasütéssel zárult.

Nagytarnán táboroztak a nagykárolyi cserkészek
A nagykárolyi 151. gr. Károlyi Gyula cserkészcsapat idén is megrendezte saját csapattáborát, ezúttal Nagytarnán, ahol több mint 60 résztvevő számára biztosítottak változatos programokat. A tematikus táborban egy történetet feldolgozva zajlottak a foglalkozások.
Kalazancisok az anyanyelvi táborban
Egyhetes tanulmányi táborban jártak a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákjai, hiszen a Rákóczi Szövetség idén nyáron is több ezer fiatal számára biztosított táborozási lehetőséget Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napján átadott, teljes egészében felújított Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban.
Rákóczisok a Rákóczi-táborban, Sátoraljaújhelyen
A szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata számára a Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábor az összetartozás felemelő érzését, nemzeti identitásunk megőrzésének erejét jelentette — Rus Annamária magyartanárnő és diákjainak beszámolóját közöljük.
Cookie