×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kamionos káosz az átkelőknél

2021.01.23 - 07:13
Megosztás:
Kamionos káosz az átkelőknél
Napok óta hosszú kamionsorok kígyóznak a román-magyar határátkelőknél, pénteken délelőtt ráadásul összeomlott a magyar számítógépes rendszer is. Peténél is vörös kód lépett érvénybe.

A tarthatatlanná vált állapotok mielőbbi megoldása érdekében a Román Határrendészet pénteken délelőtt sürgősségi megbeszélésre hívta a magyarországi határellenőrzési szerveket. Egész héten (persze távolról sem újdonságként vagy netán első alkalommal) roppant nehézkes volt a kamionforgalom minden átkelőpontnál, pontosabban a Magyarországra való belépés, ugyanis a magyar ellenőrző szervek az illegális bevándorlás megfékezése okán a szokottnál is alaposabban vizsgálják át a belépésre jelentkező teherszállító monstrumokat, s emiatt hosszú, több kilométeres kamionsorok torlódtak fel mindenhol. S bár a román határrendészet megnövelte szolgálatot teljesítő munkatársai számát minden átkelőnél, a járművek ellenőrzését a román és a magyar szervek közösen végzik, és egy-egy újabb sáv megnyitásához a magyar félnek is munkaerőt kell(ene) biztosítania.

Az áldatlan állapotokon pedig csak tovább rontott, hogy pénteken délelőtt ismét összeomlott a magyar számítógépes rendszer, aminek következtében a román-magyar határszakasz valamennyi kamionos átkelőpontján vörös kód lépett érvénybe, adott pillanatban a Nagylak II. átkelőnél 160, a peteinél több mint 100, a varsándi és a Bors I–II. átkelőknél pedig több mint 60 perc volt a várakozási idő.

Maga az átkelés tekintetében a személyforgalom zökkenőmentesen zajlik ugyan, de az ellenőrzőpontokig való eljutás már közel sem olyan egyszerű és biztonságos, hiszen a hosszú kamionsor elfoglalja a Pete felé vezető út jó részét, s a mikrobuszoknak, kiskocsiknak át kell „lógniuk” a szembe sávba, hogy el tudjanak haladni mellette.

A kamionok országból való kilépését tovább nehezíti — vagyis inkább korlátozza — Peténél az is, hogy a vámban csak egy felállórámpa és egy mérleg van, s ennek következtében az átkelést a legkézenfekvőbb megoldással, még egy kilépő sáv megnyitásával nem lehet meggyorsítani.

Szabó Kinga Mária

Fotó: Román Határrendészet

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie