×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kamionos türelemjáték – már megint

2021.02.23 - 13:02
Megosztás:
Kamionos türelemjáték – már megint
Fotó: Gál Norbert
Ismét hosszú órákat kénytelenek várakozni a román – magyar átkelőknél a kamionosok, a legnagyobb 'dugó' most is Peténél van.

Az utóbbi időben nem telik el úgy hét, hogy legalább egyszer ne adnánk hírt a román–magyar határszakasz valamennyi átkelőjénél a roppant nehézkes kamionforgalomról. Ma a Román Határrendészet ismét hosszú várakozásra figyelmeztette a Romániából kilépni készülő kamionosokat —  ugyanis a magyar ellenőrző szervek az illegális bevándorlás megfékezése okán a szokottnál is alaposabban vizsgálják át a belépésre jelentkező teherszállító monstrumokat, s emiatt hosszú, több kilométeres kamionsorok torlódtak fel mindenhol. A legtöbbet (szokás szerint) Peténél kell várakozniuk a monstrumoknak, átlagosan 180 – 200 percet; Varsándnál 150, míg Bors I–II–nél és Nagylak II–nél 90 – 100 perces a türelemjáték.
Bár a román határrendészet megnövelte szolgálatot teljesítő munkatársai számát minden átkelőnél, a járművek ellenőrzését a román és a magyar szervek közösen végzik, és egy-egy újabb sáv megnyitásához a magyar félnek is munkaerőt kell(ene) biztosítania — s úgy tűnik, ez továbbra sem megoldható olyan szinten, mint ahogy azt a teherforgalom megkívánná. Az elmúlt 24 órában egyébként a román-magyar határátkelőkön 7000 kamion haladt át, 5000 a kilépő, 2000 a belépősávban.
A határrendészet hangsúlyozza azt is: maga az átkelés tekintetében a személyforgalom zökkenőmentesen zajlik ugyan, nincs várakozási idő, de az ellenőrzőpontokig való eljutás már közel sem olyan egyszerű és biztonságos — hiszen a hosszú kamionsor elfoglalja a Pete felé vezető út jó részét, s a mikrobuszoknak, kiskocsiknak át kell „lógniuk” a szembe sávba, hogy el tudjanak haladni mellette.

Szabó Kinga Mária

 

Két hónap alatt 3500 hamis igazolás Peténél
Tovább zajlik a nyomozás és tovább dagad a botrány a petei vámban működő oltóponton gyártott hamis igazolványok ügyében — újabb gyanúsítottakat, köztük még egy asszisztensnőt állítottak elő.
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Pozdorjává zúzódott a szekér a balesetben
Kivilágítatlan szekeret sodort el egy kamion, a kocsis súlyosan megsérült, a ló elpusztult — fényforrással elkerülhető lett volna.
Cookie