×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Nagykároly

Kapni jó, de adni még jobb

2019.12.10 - 11:15
Megosztás:
Kapni jó, de adni még jobb

Sok civil szervezet van Szatmár megyében, amelyek nem csak az ünnepek idején, de egész évben segítik a rászoruló családokat. December folyamán nagyon sok jószándékú ember bekapcsolódik ebbe a munkába, hozzájárulva ahhoz, hogy senkinek ne kelljen nélkülöznie.

A rászoruló embertársainknak való segítségnyújtás mindannyiunk feladata és kötelessége, amiről sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni a hétköznapi életünkben. Decemberben, az ünnepek közeledtével sokakban tör fel a segítségnyújtás iránti vágy, és fogalmazódik meg a gondolat, miszerint szívesen okoznának örömet másoknak is az ünnepek közeledtével, hiszen mind tudjuk: kapni jó, de adni még jobb. Szerencsére nagyon sok kampány és akció zajlik ebben az időszakban a különböző szervezeteknél, egyesületeknél, így már tényleg csak ki kell választani azt a módot, ami számunkra a legmegfelelőbb, hiszen mindenki megérdemli, hogy boldogan ünnepelhesse a karácsonyt. Ami nekünk csak egy apró tett, gesztus, az hatalmas élményt jelenthet egy olyan gyermek számára, aki talán még sosem kapott ajándékot karácsonyra.

 

Segíts te is!

 

A Segíts te is – Ajută şi tu Egyesület az idei évben is folytatja A cipősdobozba angyal varázslat projektet, amelynek mindannyian részesei lehetünk, ezáltal is támogatva a hátrányos helyzetben lévő gyermekeket, magányos, rászoruló embereket. Az egyesület vezetője, Pop Leila hangsúlyozza: „Egy parányi cipősdobozba zárt varázslat hatalmas erővel bír. Még akkor is, ha csak egy rövid időre sikerül mosolyt csalnunk a nélkülöző gyerkőcök vagy embertársaink arcára. Idén szeretnénk, ha a szeretettel és varázslattal megtöltött cipősdobozaink több helyre eljutnának.” A cipősdoboz-ajándékba bármit lehet tenni, aminek egy gyerek örülhet, ez életkortól és nemtől függően sok minden lehet, az ajándéknak szinte csak a fantázia szabhat határt, na és persze a doboz mérete. Az elkészített ajándékot színes papírral csomagoljuk be, ragasszuk jól be, ugyanakkor a dobozon jól láthatóan fel kel tüntetni, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánják az ajándékot. A begyűjtési kampány december 15-én zárul, s az összegyűlt ajándékok 16-án fognak útra kelni. Gyűjtőpontok: Szatmárnémetiben a Lucian Blaga sugárút 222. szám vagy az Ilarie Chendi utca 41. szám alatt. Átvételi időpont egyeztetése a 0749.987.875-ös (Leila Pop) telefonszámon lehetséges hétfőtől péntekig 10 és 20.30 óra között.

 

Inkubátorra gyűjtenek

 

Ötödik alkalommal tart jótékonysági estet a Máltai Szeretetszolgálat december 14-én. A közel háromórás rendezvény 17 órakor kezdődik a filharmónia nagytermében, a fellépők palettája pedig idén is ugyancsak színes — ott lesz a Villon Trió, a szatmáriak által már jól ismert Nemadomfel Együttes, amelynek szólistái kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók, a Lyryca, a Harag György Társulat színművészei, Stuts Márk & Kés Ábel, Kocsis Boglárka, a Loga Dance School társasági és verseny-, valamint a Röpike néptáncosai, illetve a Joyful gospelkórus. „Természetesen a filharmónia előterében karácsonyi vásár is lesz, ahol felajánlásos alapon a szeretetszolgálat által készített termékeket lehet majd megvásárolni. S ha van olyan vállalkozó, akinek a cégénél megmaradt egy kis profitadó, őket is szeretettel várjuk (de megkereshetnek székhelyünkön, a Traian sugárút 31. szám alatt is hétfőtől péntekig, vagy a legkényelmesebb-egyszerűbb módszerként írjanak nekünk a szeretetszolgálat Facebook-oldalán)” — tájékoztatott Hegedüs Gergő, a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági szervezetének országos vezetője.

 

Cipősdoboznyi szeretet

 

Idén hetedszer szervezett cipősdobozgyűjtő akciót a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szatmárnémeti Nőszervezete. „Karácsony közeledtével mindenki elkezdi azon törni a fejét, hogy vajon mivel is lephetné meg a gyermekeit, családtagjait és barátait. Reméljük, hogy ugyanilyen sokuknak az is eszébe jut, hogy a szerényebb anyagi körülmények között élő családok számára a mindennapi megélhetés is nehézséget jelent, ezért kérjük, hogy aki teheti, járuljon hozzá idei akciónkhoz. Ahogyan az előző években is, fontos, hogy a doboz ne tartalmazzon törékeny vagy romlandó árut. Tehetünk bele viszont édességet, játékot, tanszereket stb., illetve gondoljunk azokra a gyerekekre is, akik számára nem tudják biztosítani az alapvető higiéniai felszereléseket, ezért a lehetőségekhez mérten kerülhet a dobozokba fogkefe, fogkrém, szappan, tusfürdő, sampon, illetve kisebb ruházati cikkek, úgymint harisnya, zokni, sál, kesztyű vagy sapka. Nagyon fontos, hogy a cipősdobozt csomagolják be szépen, mintha szeretteiknek tennék a karácsonyfa alá, és írják rá, hogy hány évesnek szánják az ajándékot, és hogy fiú vagy lány kapja-e meg azt. A cipősdobozos adományokat december 13-ig várjuk az RMDSZ szatmárnémeti székházában (Mihai Viteazul u. 10 sz.) minden hétköznap reggel 9 és délután 4 óra között” — tájékoztatott Kereskényi Noémi, a Szatmárnémeti Nőszervezet elnöke.

 

Fesztivál és segítségnyújtás

 

Immár tizedik évfordulójához érkezett az a jótékonysági kezdeményezés, amit a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság indított útjára a decemberi időszakban. Ebben az évben ismét gyűjtést szerveznek, amelynek kedvezményezettje két fiatal: az SMA 1-es ritka betegséggel küzdő Noel, valamint a kézprotézisre váró Florin. Utóbbi fiatal hatalmas erőfeszítéseket tesz, hiszen fogyatékossága ellenére is keményen dolgozik, hogy édesanyjáról és húgáról gondoskodni tudjon. Idén róluk szól a Segítsünk együtt! elnevezésű humanitárius kampány. Az adományozók eljuttathatják hozzájárulásukat december 31-ig munkanapokon, a 9–15 óra közötti időszakban a Nagykárolyi Kulturális Központba, a Károlyi-kastély 10-es termébe, avagy a Nagykárolyi Városi Könyvtárban kihelyezett adományládákba. Adománygyűjtő ládákat a Karácsony Varázsa Fesztivál minden helyszínére kiállítanak a szervezők, így az eseményekre kilátogatók ott is adakozhatnak majd.

 

Jótékonysági vásár a színházban

 

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is karácsonyi kézművesvásárt szervezett a Harag György Társulat, amelyen a Haragos Kézművesek által készített termékek lesznek megvásárolhatók, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlja fel a társulat. December 14-én és 15-én, a Szigligeti Társulat vendégjátéka alkalmával tart nyitva a vásár, és nemcsak az előadások előtt, hanem az előadások szünetében is lehet majd vásárolni a szatmári színészek és a háttérszemélyzet tagjai által készített kézműves portékákból.

 

Adventi vásár a Vécsey-házban

 

December 12-én, csütörtökön 12 órakor nyílik a Vécsey-ház őreinek jótékony célú adventi vására, természetesen a Vécsey-ház (szépművészeti múzeum) udvarán. A látogatókat kézműves termékek, karácsonyi ajándéktárgyak és díszek, finom sütemények, forró csokoládé, kívánságláda, tombola (fődíj egy táblagép) és még sok meglepetés várja. A vásár teljes bevételét az SMA-beteg kicsi Noelnek ajánlják fel a szervezők, akik szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, adakozni vágyót.

 

Cookie