×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
14 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Karriervásár középiskolásoknak

2021.04.08 - 19:30
Megosztás:
Karriervásár középiskolásoknak
A fiatalok pályaválasztását szeretnék elősegíteni a középiskolások számára megszervezett karriervásár által / Fotó: freepik.com
Szatmár megye közel 1500 diákját szólítja meg az a program, amely az állásközvetítői szerepen túl pályaválasztási tanácsadást is nyújt a munkavállalás vagy pályaválasztás előtt állóknak.

Érdekes kezdeményezés körvonalazódik a megyében, május 14-én és 15-én rendezik meg az első 1st JOB — Karriervásár középiskolások számára online eseményt az Acces La Viitor Egyesület szervezésében. A Facebookon élőben zajló eseményre több mint egy tucat megyénkbeli tanintézmény 1476 diákját várják, akiknek április 4-től kezdődően 11 ismert vagy kevésbé ismert szakember, vállalkozó ad hasznos tanácsokat a pályaválasztással, a munkaerőpiacon való elhelyezkedéssel kapcsolatban. Az Acces La Viitor Egyesület a Nagykárolyi Elméleti Líceummal, a Tasnádi Elméleti Líceummal, az Avasfelsőfalui Elméleti Líceummal, az Aurel Popp Művészeti Líceummal, a Johann Ettinger Elméleti Líceummal, a Szatmárnémeti Sportlíceummal, az Elisa Zamfirescu Technológiai Líceummal, a George Emil Palade Élelmiszeripari Líceummal, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal, a Ioan Slavici Főgimnáziummal, a Mihai Eminescu Főgimnáziummal, a Doamna Stanca Főgimnáziummal és a Gheorghe Dragoş Gazdasági Líceummal vette fel a kapcsolatot, ahonnan 1476 diák jelezte azon szándékát, hogy részt venne az újszerű projektben.

„Mindannyian tudjuk, hogy a serdülőkorban szerzett tapasztalataink meghatározzák későbbi életünket, a felnőttkori önállóságunkat, míg a fiatalok munkamorálját is jelentősen lehet formálni ebben az időszakban. Tehát a karriervásár mellett a 1st JOB nemcsak állásközvetítői szerepet kíván felvállalni, hanem pályaválasztási tanácsadást is” — írják felhívásukban a szervezők. Annak érdekében, hogy a szatmári fiatalok hatékonyan el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon, online, ingyenes szaktanácsadási és mentori programot is szerveznek. Ennek keretében 11, különböző területeken tevékenykedő szakember igyekszik segíteni a fiataloknak, hogy megtalálhassák a számukra legmegfelelőbb szakmát, karriert. Április negyedikétől a #1stJOB, illetve az AsociatiaAccesLaViitor Facebook-oldalán vagy az acceslaviitor.ro honlapon követhetik az érintettek az újabb tartalmakat, tanácsokat, ugyanakkor a szervezők olyan munkaadók jelentkezését is várják, akik nyári diákmunkát ajánlanak a fiataloknak, de az egyetemek is bemutathatják ajánlataikat, mint ahogy azon cégek is élhetnek a bemutatkozás lehetőségével, akik 16 éven felüliek számára különböző akkreditált képzéseket szerveznek.

A 1st JOB programot az Acces La Viitor Egyesület szervezi a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás- és Tanácsadó Központ és az Aushopping támogatásával.

Sógor Beáta

Barangolások szatmári tájakon
Kerékpárral, gyalog vagy autóval, vidékünkön számtalan turisztikai és kulturális látnivaló vár felfedezésre. A Szatmár Megyei Kulturális Turisztikai Iroda a megye kirándulóhelyeit népszerűsítő digitális felülettel és telefonos applikációval is kedveskedik az érdeklődőknek.
Román írásbelivel kezdődött a próbafelmérések sora
A román nyelv és irodalom próbaérettségivel kezdődtek el a végzősök próbafelmérései: a maturandusok szokják a vizsgahelyzetet, és reális képet kapnak arról, hogy állnak a felkészülésben.
Tovább növekedett a  munkanélküliségi arány
Január végén 3,77 százalékra emelkedett a munkanélküliségi arány Szatmár megyében, mely december végéhez képest 0,04%-os, november végéhez 0,11 százalékos növekedést mutat, derül ki a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.
Cookie