×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Kártérítés tízezer utasnak

2019.08.17 - 07:35
Megosztas :
 • Kártérítés tízezer utasnak

  Nagyon sok pénzt nem követelnek vissza a romániai utasok a repülőjáratok késése vagy törlése miatt. Tavaly nyáron 23 ezer utasnak lett volna joga ehhez, de csak tízezren éltek a lehetőséggel.

  Az economica.net gazdasági hírportál szerint nagyon sokan nem kérnek kártérítést abban az esetben, ha késik a repülőjük vagy törlik a járatukat, pedig a 261/2004 európai direktíva alapján joguk lenne ehhez, ráadásul idejük is lenne rá bőven, hiszen az incidenstől számított két éven belül megtehetik. Az erre jogosultak a leggyakrabban azért nem kérnek kártérítést, mert egyszerűen nincsenek tisztában a lehetőségeikkel — állítják a szakemberek. Tavaly nyáron például tízezer hazai utas kért kártérítést, további 13 ezer viszont, akinek joga lett volna hozzá, mindeddig nem élt a lehetőséggel. A legtöbbjük járata Bukarestből szállt volna fel, de sokan ütköztek problémákba Kolozsváron és Jászvásáron is. A szatmári utasok közül a tavaly nyári szezonban 150-en kérhettek volna kártérítést késés vagy járattörlés miatt, de mindössze 60-an éltek a jogukkal.

  A légiutasok járattörlés és jelentős késés esetén alkalmazandó jogai és a légitársaságok kártérítési felelőssége ugyanúgy vonatkozik a hagyományos — például Air France-KLM, Lufthansa, British Airways — és a fapados — Wizz Air, Ryanair, easyJet — légitársaságokra is, és független attól, hogy az utas milyen áron vásárolta a repülőjegyét. Jelentős késésnek számít, ha a járat tervezett és tényleges indulási ideje között eltelt idő: legfeljebb 1500 km-es járat esetén kettő vagy több óra; az Unión belüli, legalább 1500 km-es járatok, illetve egyéb, 1501 és 3000 km közötti járatok esetén három vagy több óra; illetve minden egyéb járat esetén négy vagy több óra. Ha a légitársaság megtagadja a beszállítást, vagy törli a járatot, vagy ha a gép több mint 3 órás késéssel érkezik meg a jegyen feltüntetett célrepülőtérre, a fentieken túl, az útvonal hosszától függően akár 600 euró kártérítésre lehet jogosult az utas. A kártérítési igényt lehetőleg minél hamarabb, de legkésőbb az utazás dátumát követő 2 éven belül kell benyújtani. Az érintett utazás e-ticket visszaigazolásait és/vagy beszállókártyáit célszerű megőrizni.

  Azt sem árt tudni, hogy a légitársaság bizonyos esetekben — az útvonal hosszától és a késés időtartamától függően — köteles frissítőket, ételt, kommunikációs lehetőséget — például ingyen telefonhívást — és ha szükséges, szállást is biztosítani.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie