×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Kelemen Hunor: Várható volt a szükségállapot meghosszabbítása

2020.04.06 - 19:00
Megosztás :
 • Kelemen Hunor: Várható volt a szükségállapot meghosszabbítása
  A szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítása előre látható volt, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

  „Valószínűleg majdnem mindannyian meg voltunk győződve arról, hogy a szükségállapotot meg fogják hosszabbítani még egy hónappal. Világos volt, hogy ez az állapot nem múlik el egy hónap alatt, világos volt, hogy még néhány héttel meg kell hosszabbítani a megszorító intézkedéseket. Remélem, hogy május 15–16-a után lassan, lassan sikerül visszakerülni a normális kerékvágásba, de ez mindannyiunktól függ, hogy mennyire tartjuk be a rendelkezéseket, és hogy a húsvét utánra jelzett tetőzés után valóban elkezd-e majd csökkenni a megbetegedések száma” — fogalmazott Kelemen.

  Véleménye szerint már a koronavírus-járvány előidézte válság kezdetekor meg kellett volna történnie a költségvetés-kiigazításnak.

  „Mi már az első héten elmondtuk, hogy a kormánynak nincs mire várnia — azonnal meg kell ejteni a költségvetés-kiigazítást, csodálkozom, hogy nem tették meg. Akárhogy, tudvalevő volt, hogy egy költségvetés, amelyet a parlament megkerülésével, felelősségvállalással fogadtak el, a válság nélkül sem lett volna életképes. Ebben a helyzetben azonban szükséges lett volna egy költségvetés-kiigazítás. Sajnálatos módon az eltelt három-négy hét alatt nem volt párbeszéd a kormány és a parlament között, de én remélem, hogy az utolsó pillanatban mégis lesz egy ilyen nyitás, mivel a sürgősségi rendeletet a törvényhozó testületnek is meg kell szavaznia. A parlamentnek tudnia kellene, mit akar a kormány, beleértve a költségvetés-kiigazítást is. Remélem, hogy eme maximális feszültséggel teli időszak után a kormány tagjai kerítenek arra időt, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a parlamenttel is” — szögezte le Kelemen.

  Klaus Iohannis államelnök hétfőn kijelentette, hogy meg fog kelleni hosszabbítani a szükségállapotot.

  Az ehhez szükséges dekrétumot a héten megszövegezik, a jövő héten pedig ki fogja hirdetni a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását, jelentette be Iohannis.

  A kormánynak „átfogó elemzést” kell végeznie, fel kell mérnie a bevételeket és költségeket, mivel sok pénzre van szükség a COVID-19 járvány miatt, mondta még az államfő.

  „Nagyon komoly a helyzet. A járvány nem csupán a közegészségügy válságát idézi elő, hanem a teljes gazdaságét, ez pedig kihat az állami büdzsére. Valószínűleg jelentősen fog növekedni a költségvetési hiány. Több pénzre van szükség az egészségügyben, de ki kell fizetni a társadalmi és technikai munkanélküli-segélyeket. Emiatt bonyolult lesz a büdzsé helyzete, és ez a bonyolult helyzet magától nem fog megoldódni, a kormánynak átfogó elemzést kell végeznie, fel kell mérnie újra a csökkenőfélben levő bevételeket és a növekvő költségeket” — magyarázta Iohannis hétfőn az államelnöki palotában.


  AGERPRES

  Cookie