×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Kerékcsikorgatós futam Lunaforráson

2019.07.14 - 12:42
Megosztas :
 • Kerékcsikorgatós futam Lunaforráson

  Szárazon és esőben is padlógázas kört futottak Lunaforráson a hegyi gyorsasági autós verseny pilótái. A pálya sajátosságát tekintve idén is két perc alá szorították a köridőt a legjobbak.

  Mindenből kijutott a résztvevőknek szombaton Lunaforráson a Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókja és a Szatmárnémeti Auto-Karting Rider’s SK által rendezett hegyi gyorsasági autós-bajnokság (VTM) idénynyitó futamán: madárcsicsergős kellemes idő, zápor és felmelegítő napsütés. Ilyen körülmények között pedig igazán izgalmas lett a hétvége, a dobogós helyekről pedig másodpercek döntöttek, az első három két percen belül teljesítette a 3,1 kilométeres pályát. A táv csalóka, ugyanis a szintkülönbség 225 méter volt, de a legmeredekebb része az utolsó másfél kilométerre maradt. Ráadásul a szerpentines szakasz bejárata előtt, egy hosszú egyenes végén egy csalóka éles kanyar várt a versenyzőkre, és aki itt nem mérte be kellően a féktávot, annak nagy eséllyel véget ért a futam. Most is két versenyző „landolt” a zöld réten, de ezúttal sem történ semmilyen személyi sérülés. Az autómentők perceken belül visszahúzták az aszfaltos útra az autót, és ha annak nem történt komolyan sérülése, akkor a következő futamán akár ismét rajthoz állhatott.

  A nagybányai Veres István volt a nap leggyorsabbikja, aki még száraz aszfalton 1:55.38 perces időt autózott. A második kör már vizes aszfalton zajlott, és hiába ment jobb időt ilyen körülmények között a zilahi Szabó Róbert és a nagybányai Claudiu Orha, az 1:55-ös idő döntött, így összetettben az Opel Mantát vezető Veres zárt az első forduló összetett táblázatának az élén.

  Ez a hármas egyébként zsinórban második éve foglalja el a dobogó első három fokát Lunaforráson: tavaly Orha, Veres, Szabó sorrend volt, hasonló időeredményekkel. Sőt, Orha harmadik éve zár pódiumon, hiszen 2017-ben a második lett, akkor is két percen belüli köridővel. Az akkori rekordot, az 1:52.53-as kört – amit a nagybányai Ovidiu Pașca teljesített egy Mitsubishi Evo volánja mögött – még nem sikerült megdönteni.

  Az autósport kedvelőinek nem kell sokat várnia a következő fordulóra: augusztus 10-én a Meszesen, a Szilágy megyei Ördögkúton folytatódik a VTM-idény.

  VTM, 1. forduló, Lunaforrás

  Összetett: 1. Veres István (Nagybánya, Opel Manta; 01:55.38), 2. Claudiu Orha (Nagybánya, Mitsubishi Colt; 01:58.34), 3. Szabó Róbert (Zilah, Subaru Impreza; 01:59.89).

  Junior korosztály: 1. Balog Dominik (Szatmárnémeti, Honda Civic).

  DH2 kategória: 1. Marius Sopoian (Színérváralja, Toyota Celica), 2. Lucian Mărcuța (Szászmedgyes, Honda Civic), 3. Dănuț Manole (Nagybánya, Opel Vectra).

  AH9 kategória: 1. Dobrai Zsigmond (Biharszentjános; Toyota Corola), 2. Tóth Adalbert (Sárközújlak).

  AH10 kategória: 1. Nagy Attila (Nagybánya, Opel Astra), 2. Kui Ferenc (Szatmárnémeti, Honda Civic), 3. Mihai Filip (Nagybánya, Peugeot 306).

  AH11 kategória: 1. Veres István (Nagybánya, Opel Manta), 2. Claudiu Orha (Nagybánya, Mitsubishi Colt), 3. Georgel Bolos (Nagybánya, BMW E46).

  AH12 kategória: 1. Szabó Róbert (Zilah, Subaru Impreza), 2. Cristian Heredea (Nagyvárad, BMW E36), 3. Andrei Cristian Furtea (Nagybánya, Nissan 350Z).

  Pesek Attila

  Cookie