×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Kerékkötő halmi tanácsosok

2021.02.23 - 12:19
Megosztás:
Kerékkötő halmi tanácsosok
Nem csitul az elveszített helyhatósági választás miatti mérge a halmi tanács Pro Románia és ALDE pártbeli tagjainak — bosszúból az 1 millió euró értékű hűtőházprojekt előfinanszírozását is leszavazták, s ahol csak lehet, igyekeznek megkötni a fejlődés kerekét.

Alig öt hónap telt el a szeptemberi helyhatósági választások óta, és sokak számára még friss seb a vereség (és persze négy éven át sajogni is fog), de míg a legtöbben azért igyekeznek megemberelni magukat, és nem folyamatosan gáncsot vetni lakótelepülésük fejlődésének, addig Halmiban sajnos más a helyzet. „Politikai ellenfeleim, a tanács Pro Románia és ALDE pártbeli tagjai nem tudják lenyelni, hogy elveszítették a választásokat — azért nevezem politikai ellenfeleimnek őket, mert a hatfős „kemény magból” ketten is polgármesterjelöltként indultak, elenyésző eredményt érve el —, menetrend szerint a tanácsi határozattervezetek zöme ellen szavaznak, indoklás nélkül, csak kerékkötésként. Mert amikor kérdezem őket, hogy mivel nem értenek egyet, nem mondanak semmit, csak hallgatnak nagyokat. Szerencsére a 15 fős tanácsban megvan a többség, akik a fejlődést akarják — de a hozzáállás zavar. Nem elég, hogy meg kell küzdenünk a romániai bürokráciával, de házon belül folyamatosan hadakoznunk kelljen a korlátoltsággal és rosszindulattal?!” — fakad ki Incze Lajos polgármester, hozzátéve: ilyen „csak azért is keresztbe tevéstől” vezérelt „kemény maggal” (mert ellenzéknek túlzással sem lehet minősíteni őket) még soha nem kellett megbirkóznia húsz év alatt.
Az ominózus tanácsosok gáncsoskodása szinte-szinte leállópályára vezette az egyik legnagyobb beruházást, az 1 176 447 eurós hűtőházépítési projektet is — az ország epertermésének 70–80 százaléka az Ugocsában s azon belül Halmiban érik, így teljesen érthető volt az a már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott igény, hogy legyen egy tisztességes átvevőhely és egy hűtőház is, hiszen ez a gyümölcs nem csak illatos-aromás, de rendkívül gyorsan is romlik. Az ultramodern átvevő megépült, és egy határon átnyúló, a magyarországi Ajak községgel közösen benyújtott pályázat révén egy 1480 négyzetméteres hűtőház és logisztikai központ is épül. „Sok évvel ezelőtt, amikor a hűtőház szükségességének gondolata megfogalmazódott, természetesen elsőként az eperre gondoltunk, hiszen a halmi termelőknek az a legfőbb, de egy ilyenfajta tárolási lehetőség ugyanúgy érvényes a paradicsomra, paprikára, káposztára, krumplira, minden zöldségre és gyümölcsre, amit Halmi községben termelnek, s amiből a gazdák megélnek” — fogalmazott Incze tavaly március végén, a szerződés aláírásakor. Azóta elkészült az épületek műszaki terve, meglett számtalan szakvélemény, s „az egész paksamétát felküldtük a román-magyar határon átnyúló pályázatokért felelő BRECO-hoz engedélyeztetésre, s amint az megvan, kiírjuk a közbeszerzési eljárást is — közben pedig elindítjuk a többi engedélyeztetési procedúrát is, hogy mire lezárul a közbeszerzési eljárás, a kezünkben legyen az építkezési engedély is, és kezdődhessen a munka. Ez a pályázat előfinanszírozásos, tavaly decemberben, jó szokás szerint év végén kaptuk meg végre célirányosan az 596 000 lejt, s ennek okán a januári legelső tanácsülésen kellett szavazni a költségvetés-módosításról — legnagyobb döbbenetemre a kemény mag két tanácsosa ellene szavazott, négyen tartózkodtak (ami szintén egyfajta ellenszavazat). És hiába magyaráztam, magyarázom: ha nem mozgunk, ez a vonat elmegy, és csak integethetünk utána… De ugyanígy ellene szavaztak a kisbábonyi roma telep területrendezési tervének, a megyei tanácstól érkezett pénz felhasználásának… Sok mindent szeretnénk még fejleszteni Halmiban (gázbevezetés, aszfaltozások, az iskolák, valamint más épületek felújítása), ám ilyen kerékkötő tanácsosokkal nagyon nehéz lesz tenni egy-egy lépést előrébb” — mondja a polgármester.

 

Egy gramm cselekedet többet ér ezer szónál
Május 9-én különös izgalom hatotta át mindazokat, akik a halmi református templomba érkeztek. Bár az istentisztelet a szokott időben vette kezdetét, mégis más volt ez az alkalom.
Nagy dolgokba már nem tudnak belevágni
Ilyen sok pénze már nagyon rég nem volt a halmi önkormányzatnak — üröm az örömben, hogy mivel nagyon későre lett költségvetés, nagy dolgokba már nem tudnak belevágni, legfennebb tervezés szintjén. Tervek pedig vannak, mint ahogy pályázatok is.
Halminál buktak le a Magyarországot keresők
A halmi határrendészet járőregysége vette észre március 3-án késő éjjel, valamivel éjfél előtt a Halmi–Kökényesd vonalon azt az ötfős gyalogoscsoportot, amelynek jelenlétét semmi nem igazolta az adott területen abban az időpontban.
Cookie