×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
27 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Keresik a gyalogoshíd-tervezőt és -építőt

2019.06.26 - 10:30
Megosztás:
 • Keresik a gyalogoshíd-tervezőt és -építőt

  Két hónap múlva derülhet ki, hogy van-e tervezője és építője a jelenleg álló két Szamos-híd közé tervezett gyalogoshídnak Szatmárnémetiben. Szerves része lenne ez a városrendezési munkálatoknak.

  Az EU-s támogatások egyik fonákságát használta ki a szatmárnémeti városvezetés arra, hogy új átkelőt építsen a Szamoson. Mivel az Unió csak környezetbarát közlekedés számára épülő hidakat finanszíroz, tehát olyanokat, amelyeket belső égésű motorokkal meghajtott autók és motorkerékpárok egyáltalán nem használnak, kerékpáros- és gyalogoshíd-építés előkészítésébe kezdett. Ez lenne az a létesítmény, amelyik az új központból a töltésre vezető lépcsősort köti majd össze a folyó bal partján lévő NEPI pláza külső teraszával. A városvezetés bevonta a beruházásba a városba frissen beköltözött bevásárlóközpont menedzsmentjét, amely azt mondta, hogy nemcsak a szatmárnémeti kereskedelmi életben szeretne jelen lenni, hanem a város közösségi életében is, így állja a hídtervezés költségeit.

  A 14,8 millió lejes beruházás augusztus hatodikai határidővel van meghirdetve az informatikai közbeszerzési rendszerben, a város egyszerre keres tervezőt és kivitelezőt a beruházáshoz, tájékoztatta lapunkat Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. „”Ez a gyalogos- és biciklishíd szerves részét képezi annak a városrendezési elképzelésünknek — részletezte Kereskényi —, amelyik a városi közlekedést és a két városközpont átépítését érinti. Ez lesz az egyik olyan létesítmény, amelyik közelebb hozza egymáshoz a folyó két partján lévő városrészeket, és amelyik lehetővé teszi, hogy a folyó jobb partján, egészen az északi városszélig tervezett bicikliút-hálózat a folyó másik oldalán megszakítás nélkül folytatódhasson” — vázolta a polgármester.

  Kereskényi elmondta még, hogy mint minden eddig elindított beruházás esetében, ennél is feltételként szabták meg, hogy a kivitelezőnek rendelkeznie kell hídépítői gyakorlattal, és nem csak a tevékenységi leírásában, hanem hasonló területen régiséget szerzett, tapasztalt szakembergárdával is rendelkeznie kell. Tudnia kell bizonyítani azt is, fűzte hozzá a polgármester, hogy épített már hasonló építményt, és dolgozott hasonló volumenű munkálaton az utóbbi pár évben.

  Princz Csaba

   

  Cookie