×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Készítsünk hangulatos adventi koszorút

2012.11.26 - 10:24
Megosztás:
Készítsünk hangulatos adventi koszorút

Adventi koszorú készítése házilag nagyon egyszerű dolog. Néhány alapvető kellékre és elszántságra van szükség ahhoz, hogy egyedi koszorúval örvendeztessük meg magunkat és családunkat.

Advent időszaka a karácsony előtti 4. vasárnappal, más értelmezésben a Szent András napjához (november 30.) legközelebbi vasárnappal veszi kezdetét. Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe.

Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik. Uralkodó színei a zöld (örökzöld), a piros és az arany, melyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. Minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún.

Koszorú készítése

Adventi koszorú készítése házilag nagyon egyszerű dolog. Néhány alapvető kellékre és elszántságra van szükség ahhoz, hogy egyedi koszorúval örvendeztessük meg magunkat és családunkat. Íme egy alapkurzus koszorú kötésből és sok-sok tipp kezdőknek és haladóknak..

Szükséges kellékek

Koszorú alap: ez lehet szalmából font, de akár hungarocell vagy egyéb gyűrű is, amelyre az ágakat fel tudjuk erősíteni. Az alap beszerezhető barkácsboltokban, virágosnál, de akár szupermarketekben is. Általában különböző méretekben kaphatók. Előnyük, hogy többször felhasználhatók. Csupasz faágakból otthon is készíthető koszorú alap.

Ágak: általában zöld színűek, így lehet fenyő, vagy más örökzöld, babérmeggy, borostyán, de akár bogyós ág is.

Rögzítő eszközök: drót, olló, esetleg fanyárs, fogpiszkáló, ragasztópisztoly.

Dekorációs kellékek: szintén könnyen beszerezhetők, de begyűjthetők egy őszi erdei séta keretében is.

Koszorú kötése

A zöld ágakat kis gallyakra szedjük. Így könnyebb a felerősítés a koszorú alapra. A kis gallyakat kis csokrokká állítsuk össze, és a szárnál a dróttal megkötözzük.

Ezután ezeket a kis csokrokat egyenként dróttal erősítsük fel az alapra úgy, hogy fedjék be körbe az egész gyűrűt. A legegyszerűbben ezt úgy készíthetjük el, ha egy helyen elkezdjük a takarást, és folyamatosan rakjuk a csokrokat egy irányba haladva a koszorú alapon és közben a dróttal folyamatosan átkötjük a koszorú alapot úgy, hogy a csokrok rögzüljenek. A drótot ne vágjuk el, hanem vezessük egy darabként végig a kötözés során.

Így haladjunk sorba a kis csokrok rögzítésével úgy, hogy a csokrok a koszorú alapot fedjék be, de ne kötözzünk túl szorosan, hogy szép formája is legyen a koszorúnak. Ennek érdekében hagyjuk, hogy néhány zöld gally szabadon maradjon a kötözés során. A nagyon “rakoncátlan” ágakat drót hurokkal (drótból készítsünk egy mini U alakú horgot) vagy ragasztópisztollyal rögzítsük. Fontos továbbá, hogy a szárakat mindig takarjuk el a következő csokorral. Ha kis hézagok, vagy lyukak keletkeznek, nem gond, később bedughatunk oda kis ágakat vagy csokrokat, esetleg dekorációs kelléket.

Ha ez az alap elkészült, ízlés szerint haladhatunk tovább egyéb dekorációval. Ezeket ragaszthatjuk, dróttal ráköthetjük a koszorúra, beleszúrhatjuk egy darab dróttal (pl. gyertya) a koszorúba, rátekerhetjük a koszorúra (pl. füzér), vagy egyszerűen csak beledugjuk az ágak közé (dekoratív levelek). A gyertyákat koszorúba szúrható gyertyatartóval is felhelyezhetjük. Apró gyümölcsöket, almát, citromot fanyárssal vagy fogpiszkálóval is rögzíthetünk.

Legvégén kössük át a koszorút szalaggal, vagy dekoráljuk masnival.

 

Tippek: ha a koszorút az ajtóra kívánjuk felakasztani, drótból készítsünk egy akasztót a koszorú hátoldalán (és természetesen ne tegyünk rá gyertyát, viszont lóghat róla szalaggal felkötött karácsonyi dísz). A koszorú kötéséhez csupasz koszorú alappal kb. 1-1,5 óra szükséges. A haladók a gallyak csokorba kötését elhagyhatják, és az ágakat egyenként azonnal az alapra rögzíthetik. Érdemes esetleg kesztyűben végezni a kötést.

 

A klasszikus adventi koszorún általában fenyőág, négy darab gyertya (minden adventi vasárnapra egy darab) és szalag van. Ettől azonban el is térhetünk a saját készítésű adventi koszorúnál. Íme néhány tipp:

A négy darab gyertya általában egyenletesen oszlik el a koszorú, de ez is lehet másképp. Használhatunk egy nagyobb és három kisebb gyertyát, vagy csak egy darab nagyot, akár alacsony és vastag, vagy magas és vékony gyertyát. Tehetjük az összes gyertyát egymás mellé is.

A koszorú dekorálható szalag, vagy szalagból készült masni mellett a következő dekorációs kellékekkel is: gyöngyfüzér, magvak, bogyók, karácsonyi díszek, alma, citrom, paprika, aprósütemények, transzparens papírból kivágott karácsonyi formák, apró fa vagy szalma játékok és díszek, narancshéj, fűszerek, toboz, stb. Ezeket részben be/át is festhetjük. Rögzítésükre használhatunk drótot, fanyársat, fogpiszkálót, ragasztót.

 Ötletekért és inspirációkért tekintse meg galériánkat!

Cookie