×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Ketten igényelték a CJRAE segítségét

2021.01.14 - 12:13
Megosztás:
Ketten igényelték a CJRAE segítségét
Két hívás érkezett a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás- és Tanácsadó Központ segélyhívójára, a diákok és szülők többsége a tanintézményük iskolai tanácsadójától kér támogatást. Az iskolai tanácsadók igyekeznek a szülők programjához igazodni.

Azt követően, hogy novemberben átálltak az online oktatásra, a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás- és Tanácsadó Központ (CJRAE) beüzemelt egy telefonvonalat, melyen az iskolai tanácsadók segítségét lehet kérni munkanapokon 8 és 16 óra között. A 0756.166.322-es telefonszámra eddig két valós segítségkérés érkezett, mondta el megkeresésünkre Sînziana Cristea, a CJRAE vezetője, aki megjegyezte, hogy a telefon folyamatosan üzemkész állapotban van, és hívások érkeztek rá, de inkább arra voltak kíváncsiak a betelefonálók, hogy meddig tart az online oktatás, mikor térhetnek vissza az iskolákba a diákok, és egyéb jellegű kérdések voltak, nem támogatást kértek. A két segélykérő kapcsán elmondta, hogy továbbirányították őket a tanintézményükben dolgozó iskolai tanácsadóhoz, akivel a legoptimálisabban sikerülhet rendezni a jelzett problémát. Cristea kihangsúlyozta, hogy azok a gyerekek, illetve szüleik, akik a jelen helyzetben valamilyen problémával küzdenek, általában az iskolai tanácsadókhoz fordulnak támogatásért. A leggyakoribb problémák, amelyekkel felkeresik őket, az érzelmi zavarok, a rossz időmenedzsment, a számítógép előtt töltött hosszú idő, ugyanis a diákok többsége nem csak az online órák idejére ül digitális eszköze elé, hanem a közösségi oldalakon is sokat navigál.
„Kollégáim azt tapasztalják, hogy a családon belüli kapcsolatok megromlottak, mióta túl sok időt töltenek otthon a családtagok, mivel nem beszélgetnek. Szintén gondot okoz a gyerekeknek, hogy nem találkozhatnak barátaikkal, társaikkal, ami sok konfliktushelyzetet generál. Ezek feldolgozásához egyes gyerekeknek segítségre van szükségük” — fogalmazott a szakember. A CJRAE vezetője arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy igyekezzenek erősíteni a gyerekeik tanulási motivációját, mondják el nekik, milyen elvárásaik vannak velük szemben, illetve emlékeztessék őket arra, hogy ennek az online rendszernek egyszer vége lesz, és a fizikai oktatáshoz való visszaéréskor annál nehezebb lesz behozniuk a lemaradást, minél jobban eltávolodnak most a tanulástól. Akik most rendszeresen tanulnak, könnyeben állnak majd vissza a fizikai oktatásra. „Fontos, hogy amennyiben a szülők problémát fedeznek fel, kérjenek segítséget az iskolai tanácsadóktól, tanároktól, osztályfőnöktől. Ebben a periódusban sem szabad megszakadnia a kapcsolatnak a szülők és oktatók között. Az iskolai tanácsadók és logopédusok például rugalmas munkaidővel dolgoznak, alkalmazkodnak a szülők programjához. Gyakori, hogy az érintettek délután, este tudnak beszélni velük, ám a legtöbben alkalmazkodnak, hogy segíteni tudjanak. A logopédusok, akik most online tartják foglalkozásaikat, szintén a szülők programjához igazították óráikat, hisz esetükben a szülők segítsége elengedhetetlen” — fogalmazott az intézményvezető, aki zárásként elmondta, hogy mindenkinek alkalmazkodnia kell az új helyzethez annak érdekében, hogy hatékonyan segíthessenek.

 

Sógor Beáta

 

A szállókat is ellenőrizték  a „koronavírus-razzián”
Január 15–17. között ismét nagyszabású, a köznyelvben csak „koronavírus-razziaként” emlegetett ellenőrzési akciókat tartottak a rendőrökből, csendőrökből, katonai tűzoltókból, helyi rendőrökből, valamint a területi munkafelügyelőség, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság, a fogyasztóvédelem és más illetékes hatóságok képviselőiből álló csapatok Szatmár megyében.
Több az új eset, mint korábban
Szatmár megyében a hátunk mögött hagyott héten 365 új esetet regisztráltak (az azt megelőző héten 310–et), és hosszú hetek, hónapok óta jelentősen kevesebben gyógyultak, mint fertőződtek meg, ugyanis csak 231–en győzték le a kórt.
Bölcsőhely és halotti maszk Adyfalván
Az egykori Érmindszenten, a költő emlékének és nagyságának mementójaként látogatható a Szatmár Megyei Múzeum felújításában és gondnoksága alatt működő Szülőház és Emlékmúzeum, a költő szelleméhez méltón kialakított kulturális turisztikai célpont.
Cookie