×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
17 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Kevés borász a borfesztiválon

2019.08.19 - 08:23
Megosztas :
 • Kevés borász a borfesztiválon

  A Krasznabélteken hetedik alkalommal megrendezett borfesztivál célja a helyi borok megismertetése és népszerűsítése, mégis kevés borkészítő vitte el megkóstoltatni a termékeit.

   

   

  A lengyelországi Krzyzanowice és a krasznabélteki mazsorettek, valamint a meghívott vendégek utcai felvonulásával vette kezdetét a hetedik alkalommal megrendezett Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivál. A vásártéren az érkezők számára már elő voltak készítve a borsátrak, a megnyitó idején csak három krasznabélteki és egy dobrai gazda foglalta el a sátrat, szőlőt csak két helyen lehetett kóstolni és vásárolni. Ebben az időszakban már csemegeszőlőből készült must is lehetett volna, de a szőlőtermesztők arra panaszkodtak, hogy az időjárás nem kedvezett a csemegeszőlőnek. Meglepő, hogy a borfesztiválon több sörárus is volt, ami egy rangos borfesztiválon nem megengedett. Az óvoda udvarán főzőversenyt tartottak, amire elég sokan beneveztek, és miután a zsűri meghozta a döntését, az ételeket baráti körökben fogyasztották el.

  A megnyitón Bartók Gurzău Ioan polgármester köszöntötte Béltek község magyarországi (Rátka és Nyírbéltek), lengyelországi (Krzyzanowice) és szlovákiai (Alsó-Mecenzéf) testvértelepüléseinek a küldöttségeit. Az első Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivált 2013-ban szervezték meg, azóta minden évben gazdagodik programokban, Bartók szerint jelenleg a megye legnépszerűbb fesztiválja. Krasznabélteken több száz éves hagyománya van a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek. Krasznabélteken ez a hagyomány 1730, a svábok betelepítése után kezdett elterjedni. Jelen pillanatban Krasznabéltek környékén több száz hektár nemes szőlő, Krasznabéltek településen pedig több mint négyszáz borospince van. A Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztiválnak az a célja, hogy népszerűsítse a helyi szőlő- és borfajtákat, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg azokat az országban és az ország határain túl is.

  Krzyzanowice polgármestere köszöntőjében elmondta: nagyon örül annak, hogy a két település között több éve kialakult kapcsolat oda érlelődött, hogy sikerült aláírni a testvértelepülési szerződést. Krzyzanowice mazsorettjei és táncosai minden évben örömmel jönnek el a krasznabélteki rendezvényekre, remélhetőleg így lesz ez a jövőben is.

  A köszöntők után megáldották az idei szőlőt, bort és az új kenyeret, majd elkezdődött a szórakozás. A színpadon két napon át váltották egymást hazai és külföldi énekes szólisták, valamint együttesek. Volt könnyűzene, népdal, néptánc, felléptek a helyi iskolások is. Két nap szórakozási lehetőséget biztosított a fesztivál, ami remélhetőleg hozzásegíti majd a helyi borászokat termékeik népszerűsítéséhez.

  Elek György

  Cookie