×
2020. 09 22.
Kedd
Móric
24 °C
Derült
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.12 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kevesebb adásvétel, magas árak

2020.01.11 - 10:40
Megosztás:
Kevesebb adásvétel, magas árak

Kevesebb adásvétel jellemezte tavaly a hazai ingatlanpiacot, viszont az árak növekedése stabilnak volt mondható, ami a lakáspiac érettségét mutatja —állapították meg ingatlanpiaci szakértők.

A kevesebb néha több — foglalták össze elemzésükben röviden, tömören az imobiliare.ro szakértői a hazai ingatlanpiac jelenlegi helyzetét, utalva arra, hogy bár az elmúlt időszakban kevesebb ingatlantranzakció történt a hazai piacon, az árak növekedése továbbra is viszonylag stabilnak volt mondható. Az adásvételek számának csökkenése a szakértők szerint nem egyfajta ingatlanpiaci visszaesést jelez, sokkal inkább a hazai lakáspiac érettségére mutat rá.

Lakásvásárlás esetén október első napjáig a több mint 200 ezer feletti lakosú városokban az átlagos négyzetméterár mindenhol meghaladta az 1000 eurót. A rangsorban, ahogyan már évek óta, továbbra is Kolozsvár áll az első helyen (átlagosan 1610 euró/négyzetméter), majd Bukarest (1380 euró/négyzetméter), Temesvár (1230 euró/négyzetméter), Konstanca (1160 euró/négyzetméter), Brassó (1130 euró/négyzetméter), Craiova (1090 euró/négyzetméter) és Jászvásár (1010 euró négyzetméterenként) következik.

Ha az árak éves változását vesszük figyelembe, a legnagyobb növekedés (7,2%) Bukarestben figyelhető meg, majd Galac (+6,8%), Brassó (+6,7%), Brăilă (+6,4%) és Kolozsvár (+6,2%) következik a sorrendben. Az elmúlt öt évben elért 68,7%-os átlagos drágulással viszont Kolozsvár messze lekörözi az ország többi nagyvárosát.

Hargita megyeközpontjában 2019 harmadik negyedévében 6,3%-kal drágult egy négyzetméter ingatlan a második negyedévhez viszonyítva, elérve az átlag 950 euró/négyzetméteres árat. 5,5%-os negyedéves drágulással Bukarest a második, a harmadik helyen pedig Nagyszeben áll 4,1%-os áremelkedéssel. A dobogósokat Slatina (+3,7%), illetve Târgovişte (+3,5%) követi. Slatina helyzete külön említésre méltó, hiszen egy négyzetméter ára itt is eléri az 1000 eurós küszöböt, pedig a városnak nincs 100 ezer lakosa sem.

A legjelentősebb negyedéves visszaesés Alexandriában történt, ahol az eladó lakások ára 2,7%-kal csökkent. Szatmárnémetiben is (-1%) csökkenés volt tapasztalható — állapítják meg az imobiliare.ro szakértői. Az egyszerű szatmári lakosok számára, akik lakást vásárolnának, ez az 1 százalék azonban szinte fel sem tűnik, a házak és tömbházlakások árai ugyanis évek óta nagyon magasak. A helyi ingatlanügynökségek és az apróhirdetési oldalak ajánlatait böngészve kiderül, hogy a legalacsonyabb összegeket még mindig a Solidarităţii, 14 Mai, Soarelui és a 14-es lakónegyedi tömbházlakásokért kell kifizetni, itt már 22–25 ezer eurótól találnak kisebb, kétszobás lakást az érdeklődők. A garzonok ennél valamivel kevesebbe kerülnek, az alsó határ 12–15 ezer euró — itt a lakónegyedek pár négyzetméteres, tető alatti, szárítókból átalakított lakásaira kell gondolni. A megyeszékhely központjában a nagyobb tömbházlakások árai 40–45 ezer eurónál kezdődnek, de átlagosan 50–75 ezer euró között lehet vásárolni felújított háromszobás lakást. A házak még magasabb árakon vannak meghirdetve: egy háromszobás, kertes ház ára például 65–80 ezer euró körül van, de a telek nagyságától, elhelyezkedésétől, a ház felszereltségétől és az általa kínált komforttól függően a 100 ezret is bőven meghaladhatják ezek árai.

Az albérletek sem olcsók

Amint arról korábban lapunk hasábjain is beszámoltunk, az ősz folyamán az albérletek árait is felmérték az imobiliare.ro szakértői. Számításaikhoz egy 1980–2000 között épült, 1-es komfortú, kétszobás tömbházlakás bérleti díját vették alapul, így vizsgálták meg, hogy mekkorák átlagosan a havi bérleti díjak az ország városaiban.

Mint kiderült, az albérletárak szempontjából is Kolozsvár vezetett a tavalyi esztendő végén, ahol havi 420 eurót kértek el egy kis lakásért, Bukarestben átlagosan 410 euróért lehetett kétszobás tömbházlakást bérelni, míg Temesváron, Brassóban vagy Jászvásáron átlagosan 350 euróért. Szatmárnémeti az elemzés szerint az olcsóbb megyeszékhelyek közé tartozott november végén, hiszen nálunk a kétszobás albérletek árai 220 euró körül mozogtak.

Bumbuluţ Krisztina

Cookie