×
2021. 03 07.
Vasárnap
Tamás
-1 °C
Derült
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.33 RON
Sport

Kezdődhet Mikler Roland, Ancsin Gábor és Lékai Máté ötödik vb-je

2021.01.12 - 10:17
Megosztás:
Kezdődhet Mikler Roland, Ancsin Gábor és Lékai Máté ötödik vb-je
A férfi kézilabda teremvilágbajokságok harmadik legsikeresebb csapata, Románia válogatottja az elmúlt 26 évben csak két tornán vett részt. Most sem kvalifikálta magát az egyiptomi vb-re. A magyarok a 21. világbajnokságon vesznek részt.

Szerdán kezdődik, és január 31-ig tart Egyiptomban a 27. férfi kézilabda-világbajnokság, amit először rendeznek meg 32 csapat részvételével. Ezzel együtt csupán három újonca van a világtornának: a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Zöld-foki szigetek és Uruguay debütál férfi kézilabda-vb – utóbbi kettő a magyarok ellenfele a csoportkörben.

Hol vannak Birtalanék? 
Magyarország válogatottja 21. alkalommal mérkőzik majd a világ legjobbjai között, az idei részvételt a 2020-as Európa-bajnokságon elért kilencedik helyezésének köszönheti. Románia viszont nem játszhatott a tavalyi, svédországi kontinentális tornán, így a vb-re sem mehetett. A négyszeres világbajnok és kétszeres vb-bronzérmes „trikolórok” azonban az elmúlt huszonhat évben csak két tornára kvalifikálták magukat: 2009-ben, Horvátországban a 15., 2011-ben, Svédországban a 19. helyen zártak. A fentebbi sikereket a Virgil Hnat, Michael Redl Birtalan István, Cristian Gațu, később a Vasile Stângă, Alexandru Buligan nevével fémjelzett csapatok érték el az 1961 és 1990 között. Ezzel a teljesítménnyel egyébként Románia továbbra is a harmadik helyen áll a terem-világbajnokságok örökranglistáján, csupán Franciaország (6 arany, 1 ezüst, 4 bronzérem) és Svédország (4, 3, 4) előzi meg a román aranycsapatot. 

Csak hat maradt ki
Magyarország zsinórban harmadik világbajnokságán vesz részt: 2017-ben a 7., 2019-ben pedig a 10. helyen zárt. Eddig csupán az 1938-as, 1954-es, 1961-es, a 2001-es, 2005-ös, 2015-ös tornáról hiányoztak, 1986-ban pedig ezüstérmet szereztek, 1997-ben pedig a negyedik helyen zártak.
A jelenlegi keretből Mikler Roland, Ancsin Gábor és Lékai Máté az ötödik, Balogh Zsolt, Bánhidi Bence és Bodó Richárd a harmadik, Székely Márton, Hornyák Péter, Máthé Dominik, Sipos Adrián, Szita Zoltán és Bóka Bendegúz a második vb-jére készül, míg Gulyás István szövetségi kapitány vezénylete alatt most debütálhat egy világbajnokságon Borbély Ádám, Rodriguez Alvarez Pedro, Győri Mátyás, Hanusz Egon, Nagy Bence, Rosta Miklós, Topic Petar és Sunajko Stefan.

A program
Magyarország az A-csoportban szerepel és pénteken, a Kairó külvárosában, Gízában tavaly épült Október 6. Sportcsarnokban debütál az újonc Zöld-foki-szigetek válogatottja ellen. Két nappal később a másik újonc, Uruguay ellen játszik Gulyás csapata, január 19-én pedig a 2019-es vb-negyedik Németország lesz az ellenfél.
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe. Magyarország az Európa-bajnok Spanyolország, az Afrika-bajnoki ezüstérmes Tunézia, a Pánamerikai Játékok bronzérmes Brazília, és a Lengyelország alkotta kvartett legjobb három csapatával találkozhat a Kairó és a Vörös-tenger között található Új Főváros Sportcsarnokban. 
A négy középdöntős csoport első két helyezettjei jutnak az egyenes kieséses szakaszba, amely a negyeddöntőkkel kezdődik majd január 27-én. A döntőt január 31-én rendezik a fővárosban 1997-ben épült, de közel nyolc és fél millió dollárból öt éve felújított, 17 ezer férőhelyes Kairó Stadionban. Hiába viszont a nagy csarnok, ugyanis a lelátók üresek maradnak az egész torna idején. 

Szerdán egy meccs
Az egyiptomi Hasszan Musztafa által vezetett Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) karácsony előtt még azt közölte, hogy a torna során a csarnokok kapacitásának 30 százalékát lehet kihasználni, majd ezt utóbb 20 százalékra csökkentette. Múlt héten viszont több európai csapat jelezte: nem szeretné, hogy nézőket is beengedjenek a vb-re. A rendezők vasárnap közölték, hogy a koronavírus-járvány második hullámának tapasztalatai miatt hozták meg döntésüket: nézők nélkül rendezik meg a ma kezdődő férfi kézilabda-világbajnokságot.
Szerdán 19 órától a Kairó Stadionban a G-csoportból az Egyiptom – Chile mérkőzés nyitja a tornát. Csütörtökön további öt meccset rendeznek. 
A mérkőzéseket a Digi Sport, a Telekom Sport, a Look Sport és az M4 Sport közvetítik. 

Pesek Attila

Az első nyolc között akarnak zárni a magyarok a vb-n
A koronavírus-járvány miatt meglehetősen kaotikus körülmények közepette vette kezdetét szerda este a 27. férfi kézilabda-világbajnokság.
Cookie