×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kezdődik a komolyzenei évad: még lehet bérletet váltani

2021.09.09 - 10:08
Megosztás:
Kezdődik a komolyzenei évad: még lehet bérletet váltani
Fotó: Elek György
A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia 2021–2022-es zenei évadának a programját és a kulturális intézményben végbemenő változásokat tegnap sajtótájékoztató keretében ismertették.

Kovács Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia menedzsere tegnap sajtótájékoztató keretében ismertette az intézmény következő évadának tervezett programját. A koncerteken neves hazai és külföldi karmesterek és szólisták lépnek fel, a nagyzenekari koncertek mellett minden eddiginél több lesz a kamarakoncert. Az intézmény vezetői arra törekednek, hogy olyan darabok kerüljenek műsorra, amelyek elnyerik a közönség tetszését. A programban szerepel két tankoncert is, ezekre diákokat fognak beszervezni.

Szeptember 23-án veszi kezdetét a Szatmári Ősz Nemzetközi Zenei Fesztivál. A fesztiválon csütörtökönként lesznek a nagyzenekari koncertek, szombatonként pedig a kamarakoncertek.

A mai évadnyitó hangversenyről Ignat Mihnea karmester számolt be, aki elmondta, hogy többször koncertezett már Szatmárnémetiben, s mindig öröm volt számára dirigálni a zenekart, és mindig öröm volt a szatmári közönség előtt vezényelni. Az utóbbi időszakban azt tapasztalja, hogy a zenekar egy minőségi változáson megy át, a nagy létszámú zenekarban tehetséges zenészek játszanak. A 18.30 órától kezdődő nyitókoncerten Sibelius-műveket hall majd a közönség, a zenekar szólistája pedig Valentin Serban hegedűművész, a George Enescu Zenei Fesztivál győztese lesz.

Pitic Ioan Claudiu, az intézmény aligazgatója az épületben történt felújításokról beszélt. Az előcsarnokban felállítottak egy kivetítőt, ami a zenekar munkájának a reklámozását szolgálja. A koncertteremben elvégezték a takarítási és a fertőtlenítési munkálatokat, és modernizálták a világítást. Ebben az évben ki szeretnék cserélni a székeket, mégpedig olyan ülőalkalmatosságokra, amelyek zenehallgatáshoz ajánlottak, alkalmasak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy még lehet vásárolni az új zenei évadban tervezett koncertekre szóló bérleteket, az érvényben lévő előírások szerint a koncerteket félházzal lehet megtartani.

Elek György

 

Egy hét zene és képzőművészet…
Harmadik nekifutásra, november 11-től végre sikerült lebonyolítani A zene összeköt — XIII. Hám Zenei Versenyt, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum házi zenei versenyét, melyet a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ támogatásával, ezúttal online felületen rendeztünk meg.
Évadnyitó gála Nagykárolyban
Október 22-én, pénteken 18 órai kezdettel lesz látható a Nagykárolyi Városi Színházban a Harag György Társulat évadnyitó gálája.
Leckehangversenyek gyerekeknek
Bár az előző évben a világjárvány beleszólt a Dinu Lipatti Filharmónia gyerekkoncertjeinek megszervezésébe, és ezek online térbe szorultak, idén sikerült átlépni a korlátokat, és biztonságban megszervezni a gyerekek számára eltervezett programokat.
Cookie