×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Nagykároly

Kezdődik a rekettyés tanév is

2019.09.18 - 14:08
Megosztás:
Kezdődik a rekettyés tanév is

Eseménydús tanév kezdődik a Rekettye Kulturális Egyesület égisze alatt; folytatódnak a tavalyi foglalkozások, de új rendezvényeket is terveznek — tudtuk meg Székely Sára egyesületi vezetőtől.

A néptáncoktatásban nem lesz változás, azaz a továbbiakban is Majer Rajmond oktató, táncpedagógus irányítja a képzést. Lesz Apró Rekettye az egészen kicsiknek, Kis Rekettye, Rekettye Utánpótlás és Rekettye — az egyre nagyobbaknak —, valamint folytatják a felnőttoktatást is. Mindezekre szombatonként kerül sor, a megszokott időpontokban. Egyébként a korábbinál is nagyobb hangsúlyt próbálnak fektetni a felnőtteknek szóló képzésre, például azon szülők számára, akik azért nem tudtak elmenni ezekre az alkalmakra, mert egész egyszerűen nem volt kire hagyják a csöppségeiket, nos, igyekeznek a képzés idejére gyerekfelügyelettel szolgálni. A táncórák tehát most szombaton kezdődnek.

Csütörtökön kezdik a népzenés foglalkozásokat. Lesz egyebek mellett hegedű-, bőgő-, citera-, furulya-, koboz- és gardonyoktatás is, továbbá népi éneket is tanítanak. Ezt egy új oktató vezeti: Fodor Ágnes. A népdalénekessel dolgoztak már együtt, például az idei néptánctáborban. A szombatonként tartandó képzésre lehet jelentkezni, mégpedig egyéni órákra, illetve természetesen csoportosakra is. Rimán Barbara a furulyát, Nauner-Agárdi Éva a citerát, Olajos Gábor a kobzost oktatja, míg a hegedűt Szilágyi Róbert és Fodor Róbert tanítja a továbbiakban is. Heti több órában teszik ezt, hiszen — szerencsére — van rá igény.

Most szombaton, azaz szeptember 21-én két eseményt is tartanak a képzések mellett. Az egyik a felnőtteknek szól: a batikolás technikáját Kóra Judit képzőművész mutatja meg — őt a tojásfestés alkalmával ismerhették meg a rekettyések. Délután, méghozzá 5 órai kezdéssel ismét Jeles napi foglalkozást tartanak — ahogy az lenni szokott, ezt élő zenés táncházzal kötik egybe. A tanévkezdő foglalkozásra itt marad Kóra Judit, aki egy érdekes, modern technikát ötvöz a régivel, és ennek eredményeként pólót fognak festeni. Éppen ezért arra kérik a gyerekeket, hogy vigyenek magukkal fehér vagy világos színű felsőt.

A távolabbi időszak kapcsán Székely Sára elmondta, hogy készülődnek a táncháztalálkozóra, majd novemberben szeretnének egy citerás találkozót tartani. Szeretnék ugyanis összegyűjteni a történelmi Szatmár megyében citerázó csoportokat. Abban bíznak, hogy jó kis közösség alakul majd ki a találkozó hatásaként, és vélhetően ez mind az oktatók, mind a citerázást tanulók hasznára válik.

A Rekettye Kulturális Egyesület igyekszik a továbbiakban olyan szabadidős programokat szervezni, melyeken a család minden tagja megtalálhatja a neki szóló tevékenységi lehetőséget. Fábián Mónika és Dani vezetésével a kerékpáros közlekedés szabályairól fognak képzéseket tartani. Úgy vélik ugyanis, hogy erre nagy szükség van, és az igényt is többen jelezték. Szeretnék ebbe belevonni az iskolákat is. Ezzel párhuzamosan a családoknak biciklitúrákat is szerveznének — kisebb távra a kisebbeknek is, a hosszabbakat pedig értelemszerűen elsősorban a felnőtteknek.

Azokat is várják már most, akik eleddig nem jártak a Rekettye képzéseire, hiszen új, kezdő csoportokat is indítanak. De felnőtteknek szóló kezdő csoport is indul, például a citerázást lehet majd így elsajátítani. Erre a képzésre várják a pedagógusokat is, de nekik külön is szerveznek majd foglalkozásokat. Bárdosi Ildikó népművészet ifjú mestere díjjal méltatott debreceni énekoktató négy alkalommal tart majd foglalkozást Nagykárolyban, ebből kettőt kifejezetten a pedagógusoknak. Majer Rajmond vezetésével népigyerekjáték-oktatást fognak tartani — ez egy egész napos, szombati képzés lesz.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

Cookie