×
2020. 05 28.
Csütörtök
Emil, Csanád
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Kezdődik az aláírásgyűjtés

2019.06.28 - 11:20
Megosztás :
 • Kezdődik az aláírásgyűjtés

  Pénteken kezdi el az EMNP a Partiumban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését támogató aláírások gyűjtését — közölte a párt csütörtökön.

  „Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megalakulásától kezdve fő programpontjának tekinti a történelmi régiók romániai visszaállítását. Hisszük és valljuk: nemcsak a magyar közösségek területi autonómiájára van szükség, hanem arra is, hogy az összes történelmi régió saját pénzügyi és közigazgatási hatáskörökkel rendelkezzen. Tulajdonképpen nem kérünk mást, mint a német modell romániai alkalmazását, hiszen ami Németországban működik, az nekünk is megfelel” — idézte Csomortányi István pártelnököt az EMNP közleménye.

  A párt elnöke rámutatott: a román kormányzatok mindmáig adósak maradtak az ország közigazgatási átalakításával, az 1968-as megyereform pedig szerinte kifejezetten káros volt a magyar közösségekre nézve.

  „Az SZNT európai polgári kezdeményezése szoros összefüggésben van a történelmi régiókkal, ez ugyanis — a Minority SafePackhez képest — már nem csupán nyelvi és kulturális jogokról, hanem földrajzi területekről és költségvetési forrásokról szól. Célunk, hogy az Európai Unió parlamentje úgy szabályozza az uniós kohéziós politikákat, hogy a tagállamok az EU-s forrásokat ne hasznosíthassák valamely régió kárára, elsorvasztására” — szögezte le Csomortányi István.

  Megjegyezte: a történelmi régiók alatt olyan földrajzi egységeket értenek, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságokkal rendelkeznek. Úgy vélekedett: nem csak a magyarok által lakott régióknak származna előnyük a kezdeményezésből, így azt akár román nemzetiségűek is nyugodt szívvel támogathatják.

  A pártelnök nagyváradi sajtótájékoztatón elhangzott: pénteken Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke közösen megkoszorúzzák a nagyváradi várban nemrég felavatott, Szent László sírját jelölő emlékhelyet, majd ezt követően a Szent László Napok keretében működő, néppárti közéleti sátorban tájékoztató fórumot tartanak, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi az európai polgári kezdeményezéshez kötődő partiumi aláírásgyűjtés.

  „Minden erőnkkel azon leszünk, hogy sikerre vigyük a kezdeményezést, irodáinkban és helyi szervezeteinknél papíron is aláírhatók a támogatói ívek, valamint ugyanez megtehető online is a www.nemzetiregiok.eu oldalon. Partiumiakként és Bihar megyeiekként látnunk kell: az SZNT kezdeményezése megerősíti a partiumi autonómia ügyét is” — hangoztatta az EMNP elnöke.

  Az európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy az EU a kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az SZNT által kidolgozott kezdeményezést 2020. május 6-ig hét uniós tagállam legalább egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság asztalára kerülhessen.

   

   

  Cookie