×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kezdődik az egyetemi tanév a BBTE-n

2021.09.27 - 10:58
Megosztás:
Kezdődik az egyetemi tanév a BBTE-n
Fotó: SZFÚ Archívum
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem ma nyitja meg a 2021/2022-es tanévet. Az eseményre az Aula Magnában kerül sor 12 órai kezdettel, élő közvetítésben az egyetem hivatalos Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

„Míg a 2020/2021-es tanév megnyitóján azt ünnepeltük, hogy az egyetemünk bekerült a GUILD-be (https://www.the-guild.eu/) — a legrangosabb world-class/research intensive, azaz világszínvonalú/kutatásintenzív európai egyetemek szervezetébe —, a 2021/2022-es tanév kezdetén azt emeljük ki, hogy a BBTE hivatalosan is megszerezte a világszínvonalú egyetem (QS *****) státuszt, valamint 440 éves egyetemi hagyományunkat” — nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora, kiemelve, hogy „szeretnénk, ha egy egyetemi év a lehető legközelebb esne a normalitáshoz, és a jelenlegi kontextusban mindent megteszünk annak érdekében, hogy hallgatóink és az egész BBTE-közösség teljes biztonságban élvezhesse a minőségi oktatás és kutatás körülményeit, ahogy azt hagyományaink, illetve a világszínvonalú egyetemi státuszunk jegyében felvállaltuk.”

A BBTE Magyar Tagozata ugyancsak ma, 16 órától nyitja meg a tanévet. A rendezvény keretében köszöntőt mond dr. Soós Anna rektorhelyettes, a Magyar Tagozat vezetője, valamint Struber Henrik Iliász diákalprefektus. Ünnepi előadást tart dr. Kádár Magor, a BBTE Kommunikáció Intézetének egyetemi docense Az álhírek csodálatos világa címmel. Az eseményt élőben közvetítik a Magyar Tagozat hivatalos Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/bbtekolozsvar) és YouTube-csatornáján. A Német Tagozat nyitóünnepsége 18.30-tól lesz.

Szatmárnémetiben is ma kezdenek

Megkeresésünkre dr. Szabó Thalmeiner Noémi, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara szatmárnémeti kihelyezett tagozatának vezetője elmondta, hogy Szatmárnémetiben is ma veszi kezdetét az egyetemi tanév, minden évfolyamnak külön tartják meg az évnyitó ünnepséget. Az elsőéveseknek ma 13 órától lesz az ünnepi tanévnyitó, majd a másodéveseknek 13.30 órától, a harmadéveseknek pedig 14 órától kezdődik az ünnepség. Szatmárnémetiben jelenléti oktatásra készülnek, ám a járványügyi helyzet alakulásának függvényében alakul majd a szatmári kihelyezett tagozat oktatási stílusa, fogalmazott a tagozatvezető, aki arra is rávilágított, hogy folyamatosan egyeztetnek majd az oktatókkal is a tanítási módozatról. S.B.

 

 

A Magyar Tudomány Ünnepe a BBTE-n
A járványügyi helyzet miatt idén is online formában tartják meg a Magyar Tudomány Ünnepét, a Microsoft Teams platformon — tájékoztatott Szabó-Thalmeiner Noémi, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar szatmárnémeti kihelyezett tagozatának vezetője.
Csúcskategóriás kutatási projekt indul a BBTE-n
A BBTE projektjei keretében egy olyan intelligens infrastruktúra kialakításán dolgoznak, amely a kutatások mellett a hazai egészségügyi rendszer fejlesztését szolgálja, továbbá egy olyan hálózat kiépítését célozza, amely egyetemi adatbázisokat köt össze.
Rugalmas egyetemi tanévkezdés
Másfél hét múlva kezdődik a 2021/2022-es egyetemi év, ám azt még mindig nem lehet tudni, melyik karon milyen oktatási módszer szerint kezdődik az oktatás az egyetemistáknak.
Cookie