×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Kezdődik az iskola vidéken is

2015.09.13 - 09:00
Megosztás:
Kezdődik az iskola vidéken is

A vidéki települések tanintézményei is készen állnak az iskolakezdésre — van, ahol csak kisebb javításokra és alapos takarításra futotta, van, ahol régi terveket sikerült megvalósítani, ráadásul nem csak annak függvényében, hogy mennyi pénze volt a helyi önkormányzatnak.

Épp az előkészítő és első osztályosok vadonatúj tankönyveit veszi át Dobos Csaba, a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola igazgatója, amikor rákérdezünk: minden készen áll-e a hétfői tanévkezdésre az iskolában? A kérdés jogos, ugyanis az iskola épületének felújítási, illetve bővítési munkálatai jó ideje — hosszú évek óta — húzódnak már. „Bármennyire szerettük volna, az épület második emeletén a bővítési munkálatokat, önhibánkon kívül, nem tudtuk tanévkezdésig befejezni. A hat darab, 6x9-es tanterem ki van már alakítva, az elválasztó falak fel vannak húzva, a további munkálatokra szükséges pénz is megvan a megyei tanácsnál — most a licitet várjuk, amelyre novemberben kerül sor, hogy meglegyen a kivitelező cég, amely kiépíti a fűtési és villamossági rendszert, lepadlózza , vakolja, festi a termeket. Nem a legideálisabb, hogy a tanítás alatt fognak majd dolgozni, de a bővítésre mindenképp szükség volt s ha már elkezdtük, be is kell fejezni, hogy minden gyermek egyszerre, délelőtt járhasson iskolába. A többi tanterem szépen rendbe van téve, elvégeztük az apróbb javítási, festési munkákat, a fűtéshez szükséges famennyiség itt van az udvaron, egyszóval minden készen áll az 510 gyermek — 135 ovis és 375 diák — fogadására” — mondja Dobos. De nem csak a fogadásukra, hanem a szállításukra is készen állnak, hiszen Mikola idén nyáron kapta meg a második, 16+1 személyes iskolabuszt, amelyet csak az óvodások fognak birtokolni — Újberekről, Újmikolából, Újegriből és az erdőaljai részről ugyanis több mint 100 apróság jár a községközponti óvodába.

 

Megújult bölcsőde Sárközújlakon

 

A kisváros mindkét iskolaépületében végeztek kisebb-nagyobb felújítási munkálatokat a nyári vakáció hónapjaiban, a Petőfi Sándor Általános Iskola repedezett és nem biztonságos focipályáját újrabetonozták, a főépület folyosóját is új padlócsempe borítja — tudtuk meg Piricsi Arthur polgármestertől. De nem csak a 700 diákot és 200 ovist várják a tiszta, friss illatú termek, hanem azt a 30 csöppséget is, akiket a polgármesteri hivatal által működtetett bölcsődébe visznek nap mint nap szüleik. „Igyekeztünk minél modernebbé, és persze minél barátságosabbá átalakítani a bölcsődét, új parkett borítja a padlót, a jövő héten érkeznek a hangulatos, vidám színű szalagfüggönyök, és 30 vadonatúj kiságyban, vadonatúj matracon álmodhatnak majd szépeket a picik” — magyarázza Piricsi, hozzátéve: a bölcsőde modernizálásának ezzel még nincs vége, hiszen hamarosan felújítják a központi fűtés rendszerét is, a kivitelező cégek a napokban nyújtják be ajánlataikat.

 

Eseménydús hét lesz Kökényesden

 

Gőzerővel folynak az épület külső tatarozásának, szigetelésének munkálatai s remények szerint a hétfő reggeli becsengetésre az utolsó simításokat is befejezik. Két tanterem szorult javításra — most már ezek is felújítva várják a nebulókat. Akárcsak a frissen megérkezett, új tankönyvek, melyeknek azonban csak a külső köntöse új, a bennük lévő tartalmat nem reformálták meg túlságosan. „Kökényesden és Csedregben összesen 354 gyermekkel indul a tanév — mondja Deák Erzsébet iskolaigazgató —, és amilyen gőzerővel dolgozunk a kezdés előtti napokban, olyan dinamikusak és eseménydúsak lesznek a következők is, hiszen az Erasmus+ program keretében — amely egy európai uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram és amelynek a mi iskolánk is résztvevője egy pályázat révén — a külföldi partneriskolákból húsz diák és hét tanár érkezik hétnapos vendégségbe hozzánk. Ezekre a napokra igyekeztünk szórakoztató, tartalmas, ugyanakkor emlékezetes programokat szervezni a számukra.”

 

Nagy tervek Halmiban

 

Ha csak halványan is, de körvonalazódni látszik a már régóta tervezett, hosszított programú napközi kialakítása — erre legalkalmasabb a piros téglás iskola udvarán álló, az árvaház egykori kantinjaként működött épület, melynek tetőszerkezetét az önkormányzat önerőből még a tavaly megjavította és teljes körű, külső-belső felújítást is tervezett, ez a terv azonban, sajnos, „pihenőre kényszerült” az év eleji költségvetés-leosztást követően. Most azonban pályázati lehetőség nyílik, és Incze Lajos polgármester reméli, végül csak sikerül egy napközit is létrehozni a községközpontba járó apróságok számára. Hétfőn 695 gyermeknek csengetnek be, a kicsiket megújult külsővel várja az óvoda, a nagyokat pedig kifestett, kitakarított, rendbe tett osztálytermek, amelyek közül az egyiket teljesen felújították. A piros téglás iskola tetején is sikerült elvégezni a javításokat, s amint az iskola igazgatónőjétől megtudtuk, a több mint 100 éves, különösen szép és impozáns épület teljes felújítására is szeretnének pályázni.

 

Új járda Pusztadarócon

 

A borongós, szürke időben messziről „világít” a pusztadaróci iskola és a mellette lévő after school tavaly megújult épülete. „Egy kis festés, egy kis javítás, szerencsére több reparációra nem volt szükség — magyarázza Găman Mihály polgármester. — A tűzifa is a helyén van, biztosítva a fűtést az óvodában és az iskolában is. Minden rendben várja a gyermekeket — szám szerint 244 iskolást és 68 óvodást Pusztadarócon, valamint 81 iskolást és 45 ovist Szamosdarán, akik most már biztonságosan és „száraz lábbal” érnek be az iskolába, illetve haza, hiszen vadonatúj járdát építettünk az épületek köré.”

 

Hosszított programú óvoda Lázáriban

 

„Ennek örülök ebben az évben a legjobban!” — mondja Lengyel István polgármester, miközben örömmel és (miért ne?), büszkeséggel mutatja a régi elemi iskola épületében történt átalakításokat. Ahol még műanyagba burkolva ugyan, de vidám narancs és zöld színű bútorok várják, hogy helyükre kerüljenek és birtokba vegyék őket a kicsik. „Négy éve, 2011-től, kész tervekkel és engedélyekkel várjuk az óvoda építésére a pénzt, amit mézesmadzagként folyamatosan csak elhúztak az orrunk előtt, de nem lett belőle semmi. Igazából már nyolc éve vajúdik ez az óvoda-történet, de most már nagyon eluntuk és úgy döntöttünk: nem várunk tovább. Nem várhatunk, mert veszítjük a gyermekeket: az a lázári szülő, aki a városba viszi óvodába csemetéjét, iskolába is oda íratja majd be!” — fejtette ki. Alaposan átalakult az épület: termopánra cserélték a 21 régi, rosszul záró, elkorhadt ablakot, modern konyhát és étkezőt alakítottak ki s nem kevésbé modern mosdóhelyiséget, ahol, Hófehérke meséjébe illően, miniatűr kagylók és vécék sora tarkítja a kellemes zöld csempét és padlócsempét. „Teljesen önerőből, saját pénzből, 130 000 lejből valósult meg és nem kevesebb, mint 100 gyermek használja majd. A tervek szerint naponta 17 óráig lesznek majd itt a kicsik” — magyarázza a polgármester, hozzátéve: az épület külső rendbetétele jövőre marad, idén már nem futja rá a „túlélési költségvetésből”.

 

A Szatmárhegyi Általános Iskolában is felkészültek a következő tanévre, Muntán Antal aligazgató azon fáradozott, hogy a tanulókat és a pedagógusokat megfelelő körülmények várják szeptemberben, ezért igyekeztek elvégezni a szükséges felújítási munkálatokat. Az alsó tagozatos osztályokba harminc új padot vásároltak, erre a pénzt úgy teremtették elő, hogy szerveztek egy jótékonysági bált, melynek bevételét a bútorzat kicserélésére fordították. Ugyanebből a pénzből vásároltak a hosszabbított programmal működő óvodának egy mosógépet. Nagy hangsúlyt fektetnek a napközi működtetésére, hiszen nagyon sok szülő dolgozik, ugyanakkor az óvodai foglalkozások nagy segítséget nyújtanak az iskolai felkészülésben is. Az alsó tagozaton négy magyar osztály indul. Már az elmúlt tanévben is volt egy összevont osztály, most is a tavalyiak — immár II–IV. osztályosokként — alkotnak egy közösséget. Sajnos, kevesebb a gyerek, sokan elköltöztek Szatmárhegyről, holott korábban mindenki azt remélte, hogy sokan fognak odaköltözni. Felső tagozaton is négy magyar osztály indul, úgy tűnik, ezek az osztályok megmaradnak.

 

Az ombodi Soltész János Általános Iskolában megfigyelőkamerákat szereltek fel az épület folyosóin és az iskolaudvaron, hogy azzal be tudják azonosítani a csínytevőket — tudtuk meg Hájer Ottó iskolaigazgatótól. Az iskolában sok a roma gyerek, közülük többen nem tartják be az iskola szabályait. A nyár folyamán végeztek javítási munkálatokat az épületen, jelentős felújításon ment át az ombodi és a pettyéni óvoda is. Az ombodi iskolában első alkalommal indul külön előkészítő osztály, eddig az alacsony gyermeklétszám miatt az előkészítő osztályt összevonták az első osztállyal. Ebben az évben is beindul az összevont esti tagozat, ide eddig húszan jelentkeztek olyanok, akik korábban valamilyen ok miatt nem fejezték be a nyolc osztályt.

 

Lukács Gyöngyi, az erdődi iskola aligazgatója kérdésünkre elmondta, hogy Erdődön az előkészítő osztálytól a nyolcadik osztályig működik magyar tagozat, sőt, a hatodik évfolyamon két osztály is indul. A tanári kar teljes, az épületben elvégezték a szükséges higiéniai munkálatokat.

 

Suhó Zoltántól, a Dobrai Általános Iskola igazgatójától megtudtuk, hogy az iskolakezdéssel egy időben kezdik el a kerítés építését, melynek költségeit a helyi önkormányzat állja. Ebben a tanévben tizenöt gyerek kezdi az előkészítő osztályt, van tíz első osztályos, akik szimultán tanulnak majd a másodikosokkal, felső tagozaton pedig a hatodik és hetedik osztály lesz összevonva.

 

Rosszabb a helyzet a Szatmárudvari Általános Iskolában. Mekker Erika aligazgatótól megtudtuk, hogy nagyon sok gyereket városi iskolákba ingáztatnak, emiatt problémák vannak a diáklétszámmal. Az előkészítő osztály össze lesz vonva a harmadik osztállyal, az első a másodikkal, a negyedik osztály pedig önálló lesz. Az V–VIII.-ban nincs magyar tagozat. Az óvodában egy összevont csoport működik. Az aligazgató arról is beszámolt, hogy hamarosan iskolafelújítási munkálatokat kezdenek. Ennek ideje alatt lezárnak majd egy-egy emeletet és a tanulók egy része délután fog iskolába járni.

 

 

 

 

Cookie