×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
14 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Kimaradás lesz a szemétszállításban

2019.11.16 - 09:41
Megosztas :
 • Kimaradás lesz a szemétszállításban

  Közegészségügyi sürgősségi helyzetre készül Szatmárnémeti, mert lesz időszak, amikor nem lesz aki megoldja a szemétszállítást a városban. Év végén lejár a Florisal szerződése, de még nincs új cég.

  Óvintézkedésben fog dönteni keddi, rendkívüli ülésén a szatmárnémeti városi tanács; kell egy cég, amelyik legtöbb 180 napig vállalja a szemétszállítást és a köztisztasági feladatok ellátását a városban. Év végén lejár a szolgáltatást eddig végző Florisal szerződése, és kell egy biztosíték arra az időszakra, amíg az új szolgáltató rákészül a feladatra. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, hogy az önkormányzatoknak kötelező módon biztosítaniuk kell a lakossági szemétszállítást, az utcaseprést és a hókotrást, közegészségügyi vészhelyzet áll elő ugyanis, ha ez a szolgáltatás megszakad. Időben elkezdte ugyan a város azt az eljárást, ami szükséges az új szemétszállító cég megbízásához, de mivel a feladat ellátására pályázó cégek előszerződésekkel vágtak bele a licitbe, el fog telni némi idő, amíg az előszerződésekkel lefoglalt géppark ténylegesen meg is érkezik a depókba. Előszerződésekkel jelentkezni teljesen szabályos és érthető, mutatott rá a polgármester, mert az előre megvásárolt géppark és a sikertelen verseny a legnagyobb cégek számára is végzetes kombináció lehet.

  Az átmeneti szolgáltatáskimaradás nem feltételes módban kezelendő, hangsúlyozta Kereskényi, mert ha ma meglenne a nyertese a város közbeszerzési kiírásának, akkor is lenne 2020-ban akár pár hónap is, amikor a régi cég már nem dolgozik, de még az új sem. A szatmárnémeti tanácsnak egy bizottság létrehozásáról kell döntenie kedden, amelyik lefolytatja majd az ideiglenes szolgáltató megbízásához szükséges eljárást. Nem lesz könnyű dolguk, ismerte el a polgármester, mert nem igazán fognak tülekedni a cégek azért, hogy ilyen rövid ideig a most megszabott árakon végezzék legalább a jelenlegi színvonalon a szemétszállítást, utcaseprést, zöldövezet-karbantartást, hómentesítést.

  A város által kiírt köztisztasági licitbe két cég szállt be, tájékoztatott a helyzet állásáról Kereskényi; az egyik a Szatmárnémetiben most is dolgozó cég, a másik pedig egyes Bihar megyei településeken köztisztasági szolgáltatást végző vállalat. December közepére számít a polgármester arra, hogy eredmény lesz hirdetve a versenyben, és kiderül, hogy melyik cég dolgozik majd Szatmárnémetiben 2020. január elsejétől. Bízik benne, hogy az eredmény kihirdetése nyomán nem lesz fellebbezés, közölte Kereskényi, mert pontos feltételek és átlátható pontrendszer mellett zajlott a verseny, s így egyértelműnek kell majd lennie, hogy melyik cég nyújtotta be az életképesebb pályázatot.

   Princz Csaba

   

  Cookie