×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Kimászott a kórház ablakán, és az udvarra esett

2020.05.13 - 18:21
Megosztás:
Kimászott a kórház ablakán,  és az udvarra esett
A helyi (s főleg online) sajtó különböző változatokban számolt be annak a 65 éves, nagykárolyi illetőségű nőnek az esetéről, aki május 12-én hajnalban a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház egyik földszinti ablakán kimászva a belső udvarra esett, és egyik kezét, valamint egyik lábát is eltörte.

„A páciens nem kiugrott az ablakon, mint ahogy több hírportál is szenzációsabbnak tűnően írja, hanem kimászott — mászás közben azonban (idősebb kora, a gyógyszerek és zavarodottsága következtében) megbotlott vagy az ablakkeretben, vagy a párkányban, és kiesett az 1,5 méteres magasságból, végtagtöréseket szenvedve” — pontosítja megkeresésünkre Adrian Marc kórházmenedzser. Mint mondja, a régóta pszichés betegként is nyilvántartott, cukorbetegségben és veseelégtelenségben szenvedő nőt május 5-én utalták be a nefrológiai osztályra, ahol a hétfői vesedialízist követően nagyon agresszívvé vált (fia elmondása szerint a kórházban alkalmazott, új gyógyszeres kezelés is közrejátszhatott a történtekben), ezért átszállították a pszichiátriára, az ügyeletes szakorvos megvizsgálta, nyugtatókat adott be neki, majd visszaszállították a nefrológiára. „Ott azonban a páciens — mivel valószínűleg nem hatottak még a nyugtatók, vagy nem megfelelő készítményt kapott, de ezt is megállapítja majd a belső vizsgálat — továbbra is agresszív volt, sőt, egyre inkább azzá vált. Két ápolónak nagy nehezen sikerült lefognia, és az előírásoknak megfelelően mozgásképtelenné tették, azaz leszíjazták — erre minden olyan esetben nem csak lehetőségünk van, de kötelesek is vagyunk megtenni, amikor a páciens veszélyt jelenthet önmagára vagy másokra. Aztán a beteg elaludt, de mivel a kórház nem börtön, nem strázsált folyamatosan mellette valaki, főleg, hogy úgy tűnt, lenyugodott és békésen alszik. Hajnalban azonban felébredt — lehet, hogy mikor magához tért, megijedt, nem tudta, hol van, és 'menekülni' akart —, sikerült valahogy kibontania a szíjakat, és kimászott a földszinti kórterem ablakán, megbotlott, és kiesett a belső udvarra. A végtagtöréseken kívül hál' Istennek, nem történt nagyobb baj, nem szenvedett fej- vagy egyéb súlyos sérüléseket, nem volt életveszélyben, ami a hozzátartozók azonnali riasztását követelte volna meg, ezért is nem értesítették a fiát azonnal — az incidens hajnali 3 óra 25 perckor történt —, hanem a kórházi procedúra szerint a reggeli jelentéseket-műszakátvételt követően tették volna, de közben ő már korábban érdeklődött édesanyja állapota felől, s megtudta a történteket. Az ügyben belső vizsgálatot rendeltünk el, ugyanakkor tanulunk-okulunk is az esetből, hogy bármennyire nyugodtan, leszedálva, mozgásképtelenné téve alszik is a beteg, nem lehet folyamatos felügyelet nélkül hagyni” — mondja.

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie