×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Kis mennyiségben, saját fogyasztásra

2019.06.20 - 13:54
Megosztás :
 • Kis mennyiségben, saját fogyasztásra

  Balogh Sándor erdészmérnök arra figyelmeztet, hogy az erdő terméseit csak saját fogyasztásra, módjával lehet gyűjteni. Nagyobb mennyiségű gomba vagy gyümölcs szedéséhez engedély kell.

  Balogh Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az erdészeti törvény szerint gombát csak olyan területről szabad szedni, ahol a tulajdonos vagy a gondnok, valamint a környezetvédelmi ügynökség engedélyt adott a 410-es kormányhatározat alapján. Egy személy öt kilót vihet el saját használatra (ezt árulni vagy ajándékozni nem lehet). Az erdészmérnök mindenkinek azt tanácsolja, hogy inkább az üzletekből vásároljanak szakemberek által ellenőrzött gombát, mert az alapos szakismeret hiánya könnyen tragédiához vezethet. Vannak olyan gombák, amik két-három nap múlva fejtik ki a hatásukat, s a fertőzött személy már azt sem tudja, hogy mitől van rosszul. Gombaszedéskor nemcsak a gombamérgezéstől kell tartani, hanem az afrikai sertéspestis terjesztésétől is, figyelmeztet Balogh. Az erdőkben nagyon sok helyen táblák jelzik, hogy az adott terület sertéspestissel sújtott. A vírust haza lehet vinni a cipőn és a ruhán, a kórokozókat könnyen beviheti az ember a saját gazdaságába vagy másokéba. Azok a személyek, akik mindenképpen el akarnak jutni az erdőbe, a kora reggeli órákban tegyék azt, mert a magas hőmérséklet miatt később nem ajánlott ott tartózkodni. Az erdőkben nagyon sok a szúnyog és a kullancs, ami szintén veszélyes lehet az emberekre. Az erdészmérnök arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az erdőben vannak, ne dohányozzanak. Nagyon sokan rágyújtanak, a cigarettavéget pedig úgy dobják el, hogy nem oltják ki teljesen. Szokás az is, hogy csoportok mennek be az erdőbe. Sajnos a megyében nincsenek kijelölt helyek, ahol sütni-főzni lehet. Ha valakik mégis ezt teszik, nagyon vigyázzanak arra, hogy oltsák el a tüzet, győződjenek meg arról, hogy nem maradt parázs! Mielőtt tüzet raknak, ássák körbe azt a helyet, ahol tüzet szeretnének gyújtani, ne maradjon körülötte avar! A tűz általában az avar alatt csúszik el, és több méterre jelenik meg a láng, amit már nehezen lehet eloltani. Amikor befejeződik a sütés-főzés, a hamut be kell takarni földdel, hogy esély se legyen az újragyulladásra.

  Egy másik gyakori nyári szokás az erdei gyümölcsök gyűjtése. Ezekből is öt kilogrammot lehet gyűjteni saját fogyasztásra, nagyobb mennyiségben csak engedéllyel. A Natura 2000-es területeken semmit nem lehet begyűjteni.

  A kirándulóknak oda kell figyelniük minden figyelmeztető táblára. Sok helyen jelzik, hogy fakitermelés van folyamatban, ezekre a parcellákra nem szabad bemenni, mert életveszélyes az ilyen területeken áthaladni.

  Elek György

   

  Cookie