×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Kishatárnyitást kérnek a polgármesterek

2020.09.11 - 16:12
Megosztás:
Kishatárnyitást kérnek a polgármesterek
Folynak a tárgyalások a Zajta–Nagypeleske, Garbolc–Szárazberek, Ömböly– Károlypuszta (Horea) kishatárátkelők megnyitása érdekében, de a román határ mentén hosszabb tárgyalásokra van szükség.

A járvány kezdete óta, azaz több mint fél éve vannak zárva Szatmár megye román-magyar kishatárátkelői, azok az átkelőpontok, amelyek csak szombatonként működtek ugyan, de egyrészt nagyon jó alternatívát jelentettek a petei túlzsúfoltság idején, másrészt az érintett települések, azaz Nagypeleske–Zajta, Szárazberek–Garbolc, valamint Károlypuszta (Horea)–Ömböly lakói számára jelentettek közvetlen könnyebbséget a családi, baráti kapcsolatok tartásában, harmadrészt pedig a Nagypeleske és Zajta közötti átkelő nagyon közel került ahhoz, hogy ideiglenesből állandóvá váljon. Az elmúlt hónapokban a hat település lakói közül sokan tették fel a kérdést — akár hangosan, akár csak gondolatban —: vajon mikor nyílnak meg újra az átkelők, hogy ne kelljen több tíz kilométert autózni, hanem csak biciklire pattanva át lehessen tekerni? A kérdést még aktuálisabbá teszi az a nem sokkal korábban elfogadott törvénytervezet, amelynek értelmében átingázó-igazolványt és külön sávot kapnak az egyik országban élő, de a másikban dolgozó személyek és családtagjaik, ugyanis ha megnyílnának a kishatárátkelők, a petei átkelőnél már nem kellene külön sávot biztosítani számukra.
Természetesen mindezek nem csak a határ mentén, romániai területen élők számára fontosak, hanem a magyarországi területen élőknek is — olyannyira, hogy Ömbölyben tanácskozásra ültek össze az érintett települések polgármesterei, akik kishatárnyitást sürgetnek, és kértek dr. Kontrát Károly belügyminiszter-helyettestől. A határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón a miniszterhelyettes kiemelte: a koronavírus elleni küzdelemben a magyar kormány a bevált „fegyverhez”, az utazási korlátozások bevezetéséhez nyúlt, de ebben a témában nagyon fontos a határ menti települések véleménye, Ömbölyben a Garbolc, Zajta, Ömböly és Dombegyház vezetőivel tartott tanácskozásra jöttek. „ Mindegyik település a román határnál fekszik, és kishatárforgalmat bonyolítottak le korábban. A polgármesterekkel közösen úgy határoztunk, az utaknak nem csak visszafelé kell vezetni a településekről, hanem szükséges a határok megnyitása” — hangsúlyozta dr. Kontrát Károly.
Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár kiemelte: a kormánytól azt a feladatot kapták, hogy keressék fel a határ menti településeket, és hallgassák meg a véleményüket, problémáikat. „Mindent megteszünk azért, hogy a kéréseiket megvalósítsuk, és az itt élők élete könnyebb legyen azáltal, hogy a kisebb átkelőhelyek megnyílnak” — mondta. Nyomatékosította azt is, hogy a román határ mentén hosszabb tárgyalásokra van szükség, mint például az osztrák-magyar határon lévő Pinkamindszent esetében, ahol gyors egyeztetést követően a határátkelő már másnap megnyílt reggeli és délutáni idősávban: a Belügyminisztérium a határrendészeti feladatokat látja el, a Külügyminisztérium pedig a tárgyalásokért felel, hogy a másik oldalon is legyen fogadókészség. Mint hangsúlyozta, folyamatosak az egyeztetések a román féllel (a múlt héten már megnyílt egy magyar-román határátkelőhely), s mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezek a kicsi határátkelőhelyek ismét üzemeljenek, megkönnyítve az apró települések életét.

 

Szabó Kinga Mária

 

Megközelítőleg 100.000-en lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 100.000 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 35.400 gépkocsival (ezek közül 15.200 teherszállító járművel) - tájékoztatott szombaton az országos határrendészet (IGPF).
Két hónap alatt 3500 hamis igazolás Peténél
Tovább zajlik a nyomozás és tovább dagad a botrány a petei vámban működő oltóponton gyártott hamis igazolványok ügyében — újabb gyanúsítottakat, köztük még egy asszisztensnőt állítottak elő.
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Cookie