×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Kiterjesztették a HPV-oltást

2021.09.07 - 19:00
Megosztás:
Kiterjesztették a HPV-oltást
A 14 és 18 év közötti lányokra is kiterjesztették a HPV (humán papillomavírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot, jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Az erről szóló miniszteri rendeletet múlt pénteken írta alá, így már nem csupán a 11–14 éves lányok részesülhetnek az ingyenes védőoltásban, hanem a 14–18 éves korosztály is — magyarázta a tárcavezető. Az Európai Unió országai közül Romániában a legmagasabb a 99%-ban a HPV-fertőzés okozta méhnyakrák előfordulása és a kór okozta elhalálozás.

„A HPV elleni védőoltás a legjobb módja a méhnyakrák megelőzésének, ezért kibővítettük a korcsoportot, hogy minél többen részesülhessenek az ingyenes vakcinából. Emellett lehetőséget nyújtunk az oltás beadatására azoknak a 14 év feletti lányoknak is, akiknek a megfelelő időpontban nem volt hozzáférésük a vakcinához” — idézi Ioana Mihăilát az egészségügyi minisztérium közleménye. A korcsoport kibővítése a tárca epidemiológiai és onkológiai bizottságának, illetve az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szakembereinek a javaslatára történt. A gyerekek beoltását a szülőknek kell kérelmezniük a háziorvosnál. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel időpontja szerinti időrendi sorrendben összesítik, és negyedévente kérik a szükséges vakcinaadagokat a területi közegészségügyi igazgatóságoktól.

SZFÚ

Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Oltakozás a rácsok mögött
A hazai börtönökben fogva tartottak esetében hatvan százalékos az Covid19-átoltottság. A járványhelyzet ellenére a büntetés végrehajtási intézetekben tovább zajlanak az oktatási, nevelési tevékenységek.
Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb a régióban
Bár piros zónás, de a régióban változatlanul Szatmár megye fertőzöttségi indexe a legalacsonyabb, s a korábbi egyről már háromra nőtt az úgymond fehér települések száma. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1093-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.
Cookie