×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
31 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Kiutat találni a depresszióból

2019.10.02 - 07:13
Megosztas :
 • Kiutat találni a depresszióból

  Húszból egy romániai lakos depresszióban szenved. A depresszió a legfőbb rizikófaktor az öngyilkosság hátterében, amelyben Románia a világelsők között szerepel.

  A depresszió körülbelül minden negyedik nőt és minden nyolcadik férfit érint élete során, növeli az önsértés és az öngyilkosság kockázatát. Október elsején a depresszió elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek. Együtt a depresszió ellen! mottóval felhívták a figyelmet arra, hogy a depresszió egy valós betegség, egy olyan állapot, amelyet komolyan kell venni. Korunk népbetegségének vannak tünetei, melyek több területen megjelennek, így érzelmi — szomorúság, rosszkedv, örömképtelenség, öngyűlölet, szeretetképtelenség —, motivációs — „semmi értelme belevágni egy újabb szánalmas napba” érzés —, viselkedési — produktivitása, aktivitása csökken, gyakran csak fekszik az ágyban, energiahiányról panaszkodik, lelassul —, kognitív — alacsony koncentrációs képesség — és testi tüneteket — fejfájás, emésztési zavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar — azonosíthatunk.

  Amint azt dr. Suvanjeiev Róbert-Gábor pszichiáter már korábban is kifejtette lapunknak: a depresszióból van kiút, ehhez azonban érdemes segítséget kérni. A legtöbb ember ugyanis szakember segítségével képes kigyógyulni a depresszióból. A szakmai kezelés általában pszichoterápián — beszélgetős terápián — alapszik, de bizonyos esetekben gyógyszerek szedése is szükséges. A kezelés típusától függően sokan már 2–6 héttel annak elkezdése után jelentős változást, hangulatjavulást érzékelnek, de a tényleges kezelés 6–9 hónapig tart.

   

   

  Cookie