×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Nem kell karanténba vonulni ha... - Pontosítottak!

2020.10.10 - 11:58
Megosztás:
Nem kell karanténba vonulni ha... - Pontosítottak!
Nem kell karanténba vonulnia a határon átingázó kiskorú diák felnőtt kísérőjének és a nemzetközi sporteseményre akkreditált újságírónak sem, az idősgondozók pedig negatív PCR-teszttel mentesülnek alóla.

Bizonyos felsorolások esetében apróbb pontosításokat eszközölt, illetve több ponttal bővítette csütörtök este elfogadott határozatában az országos vészhelyzeti bizottság, hogy kik azok, akik magas kockázatúnak minősített országokból, a sárga zónából — többek között Magyarországról — karanténkötelezettség (vagy abban az esetben, ha csak három napra jönnek, 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt felmutatása) nélkül léphetnek be Románia területére.
„Kivételezettek” azok, akik a sárga zónából érkeznek ugyan, de előtte folyamatosan 14 napot töltöttek zöld besorolású országban vagy országokban; a teherforgalomban belépő, 2,4 tonna feletti tömegű jármű vezetői és a kilenc főnél nagyobb befogadóképességű személyszállító jármű vezetői — illetve az előbbi két kategóriába tartozó sofőrök, amennyiben munkavégzés céljából egy másik európai uniós tagországba/országból jönnek, függetlenül attól, hogy önerőből oldják-e meg az utazást; az Európai Parlament és a román parlament tagjai, illetve a különböző nemzetközi intézmények, szervezetek munkatársai; repülőgépek, vonatok és hajók személyzetének tagjai. A Magyarországra, Bulgáriába, Szerbiába, Ukrajnába és a Moldovai Köztársaságba vagy ezekből az országokból ingázó munkavállalók, illetve azok a felsorolt államokból érkező román állampolgárok, akik bizonyítani tudják, hogy munkaszerződésük van az adott országban (ők román nyelven megírt munkáltatói igazolást kell felmutassanak, az igazolást azonban nem kell közjegyző hitelesítse vagy hivatalos fordító parafálja); romániai cégek alkalmazottai, akiket külföldi munkavégzésre/kiküldetésbe küld a cégük; romániai leányvállalattal vagy képviseleti irodával rendelkező külföldi cégek képviselői; egészségügyi, tudományos területen működtetett berendezések és eszközök karbantartását, szervizelését végzők; diplomáciai vagy konzuli személyzet, nemzetközi szervezetek személyzetének tagjai. Mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok a diákok és egyetemi hallgatók — illetve kiskorúak, azaz 14 év alattiak esetében kísérőjük is —, akik a tanulmányaikkal kapcsolatos célokból (kezdő-záró vizsgák, óralátogatás, tanulmányok befejezése) tartózkodtak a kockázatosnak minősített országok valamelyikében, vagy tanulmányaikkal kapcsolatos célból érkeznek Romániába; a sárga zóna országaiból vagy országaiba naponta ingázó diákok és egyetemi hallgatók, illetve — kiskorúak esetében kísérőik — a tanintézménytől kapott igazolás birtokában. Szintén karanténkötelezettségtől mentesen léphetnek be román területre azok a romániai sportolók, akik eddig egy külföldi egyesületnél folytatták tevékenységüket, de akiket hazahívtak, hogy a nemzeti csapatban vegyenek részt, nemzetközi rendezvényekről hazatérő sportküldöttségek tagjai, bírók, valamint az ezen sporteseményekről tudósító, akkreditált újságírók.
Fontos, és külön tételként említik azokat a szociális és idősgondozókat, akik hivatalos munkaszerződéssel végzik tevékenységüket valamelyik sárga zónának minősített EU-tagállamban (például Ausztriában) — Romániába való visszatértükkor ők sem kell kéthetes karanténba vonuljanak, amennyiben bemutatnak egy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet.
A Románián átutazókkal kapcsolatosan pontosították, hogy akkor mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha legtöbb 24 órán belül átutaznak az ország területén, ugyanakkor eldőlt az is, hogy a sárga zóna országaival felfüggesztődik a légi közlekedés — kivételt képeznek az Európai Unió tagállamai, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek.


Szabó Kinga Mária

 

Megközelítőleg 100.000-en lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 100.000 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 35.400 gépkocsival (ezek közül 15.200 teherszállító járművel) - tájékoztatott szombaton az országos határrendészet (IGPF).
GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
Cookie