×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Kölcsönt vesz fel Szatmárnémeti

2020.03.28 - 08:24
Megosztás :
 • Kölcsönt vesz fel Szatmárnémeti

  Hitelkeretet nyitna városfejlesztési terveinek részfinanszírozására a város, a kölcsönfelvételi szándékot csütörtöki ülésén tárgyalta a városi tanács. Nem fogják túllépni az adósságküszöböt.

  A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal banki kölcsön felvételét tervezi, amely elengedhetetlen feltétele annak, hogy az európai uniós alapokból és a helyi költségvetésből finanszírozott beruházások kivitelezése akadálymentesen történjen, írja egy közleményében a városvezetés. Ugyanakkor a 2008-ban felvett kölcsönök újrafinanszírozása esetén a korábbinál előnyösebb feltételekkel szeretne most szerződést kötni.

  A beruházások előfinanszírozásához szükséges összeg hitelkeret formájában állna az önkormányzat rendelkezésére, amelyhez csak abban az esetben nyúlna a polgármesteri hivatal, ha szükség lenne rá, kamat pedig csak a felvett összeg értékét terhelné.

  A kölcsönfelvételi szándékot csütörtöki ülésén tárgyalta a városi tanács, s az elé kerülő határozattervezet előkészítése külső szakemberek bevonásával zajlott, akik 2019-től — az uniós finanszírozási szerződések aláírását követő időszaktól — kezdődően elemezték a helyzetet, majd tették le pénzügyi javaslatukat.

  A legfeljebb 15 éves lejáratú, 153,5 millió lej értékű hitelkeret három részből tevődik össze: a szükséges önrész biztosítása több helyi érdekeltségű beruházás kivitelezése érdekében, a szükséges önrész biztosítása a már aláírt európai uniós pályázatok kivitelezéséhez, valamint a 2008-ban felvett 53,5 millió lej értékű hitelek refinanszírozása.

  Helyi költségvetésből finanszírozott beruházások: 500 millió lejt fordít a város a Szamoson átívelő harmadik híd elkészítésére. Ennek építése csak abban az esetben kezdődhet el, ha biztosítani tudják az ehhez szükséges anyagiakat. A kormány által biztosított finanszírozás és az önkormányzat helyi bevételei együtt sem elegendők arra, hogy ennek minden költségét fedezni lehessen, így csak abban az esetben köthető meg a kivitelezési szerződés, ha a hitelkeret által van erre fedezet.

  Helyi költségvetésből finanszírozott beruházások valósulnak meg a lakónegyedekben: parkolók épülnek az Independenţei sugárút, a Hegyi út, a Ganea, Uzinei és Ostrovului utcák környékén, korszerűsítik többek között a Grădinarilor utcát, a Dinamo sportbázist, és új arculatot kap a Wolfenbüttel utcai egykori 5-ös számú iskola épülete, amely tehetséggondozó központnak ad majd otthont stb.

  Az európai uniós beruházásoknál előfinanszírozás szükséges, így ehhez is hitelkeretet nyit a város, amelyből szintén csak szükség esetén fog költeni.

  Európai uniós forrásokból újul meg ugyanakkor Szatmárnémeti régi és új főtere, kerékpárutak és sétányok épülnek, szabadidő eltöltésére alkalmas térré alakul a Kubik-tó és környéke, tizenegy új autóbusz érkezhet, új autóbusz-terminál épül, valamint több tömbház hőszigetelésére kerül sor.

  Közgazdászok elemzései bizonyítják, hogy a korábban felvett hitelek esetében lehetőség van jobb feltételeket biztosító szerződés megkötésére, így ezek esetében csökkenhet a jelenlegi visszafizetések nagysága: kamatok, kezelési költségek.

  A helyi közpénzügyekre vonatkozó törvény szerint egy önkormányzat adóssági küszöbe nem haladhatja meg a 30 százalékot. Amennyiben Szatmárnémeti megköti a tervezett hitelszerződést, az adósságküszöbe 15,23 százalék lesz. A hitelszerződés csak abban az esetben köttetik meg, ha azt jóváhagyja a pénzügyminisztérium Helyi Hitelek Elbírálási Bizottsága (Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale), és csak az európai uniós vállalásokhoz szükséges összegek lehetnek lekérve ebben az évben, a fennmaradó összeg pedig legkorábban 2021-ben.

  Összességében kijelenthető, hogy ez az összeg arra lesz használva, hogy Szatmárnémeti egy élhetőbb, modernebb város legyen, és mint azt a helyi tanács elé benyújtott dokumentumok is bizonyítják, ez a megoldás gazdaságilag is megalapozott, zárul a városházi közlemény.

  Princz Csaba

  Cookie