×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Komoly beruházások kezdődnek Nagykárolyban

2020.02.13 - 08:00
Megosztas :
 • Komoly beruházások kezdődnek Nagykárolyban

  A szerdán lezajlott tanácsülés keretében vitatták meg a döntéshozók Nagykároly városának idei évre vonatkozó költségvetését. Bekő Tamás városmenedzser véleménye szerint ebben az évben egy jó költségvetést sikerült összeállítani biztató számadatokkal.

  A költségvetés tervezetét nem boncolgatták hosszan a helyi tanács tagjai, s a büdzsé megszavazására évről évre következetesen nem hajlandó Ilie Ciută liberális tanácsos kivételével egybehangzóan el is fogadták azt.

  Arról, hogyan is alakul Nagykároly jövője a számok alapján, Bekő Tamás városmenedzsert kérdeztük.

  „Az idei évben Nagykároly büdzséje 74,73 millió lejt foglal magában, s összehasonlítva a tavalyi évvel ez azt mutatja, hogy 35,8 százalékkal nagyobb összegről beszélünk, mint 2019-ben.

  Az általunk alapul vett bevételi oldalon mintegy 30 millió lej származik azon európai uniós finanszírozással kivitelezésre kerülő projektekből, amelyekre már leszerződtünk a kivitelező cégek képviselőivel. Ezek mellett további 4,2 millió lej érkezik majd a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) kiírásaira készített nyertes projektjeink révén.

  A saját bevételeknél előrejelzett számok 33 millió lejről szólnak. Ezt az összeget két forrásból fogjuk biztosítani: az első részét, 19,9 millió lejt a jövedelemadóból, amit terveink szerint a pénzügyminisztérium oszt majd vissza nekünk, a másik részét pedig a helyi adókból és illetékekből kívánjuk biztosítani. Ez utóbbi résznél mintegy 10 százalékos növekedést mutat a költségvetésünk a tavalyi évben megvalósítotthoz képest.

  A kiadások fejezetéről azt tudnám mondani, hogy a 74,73 millió lejes összegből finanszírozni tudjuk a helyi önkormányzathoz tartozó apparátusban tevékenykedők fizetését, a város hiteltörlesztését, valamint a banki kamatokat is. A működési költségeinkre 10 százalékkal kevesebbet szánunk a 2019-es évhez képest.

  A szociális asszisztensek, valamint a fogyatékkal élők gondozási díjának fedezete csak az év első hét hónapjára van biztosítva. Ezeket a juttatásokat 90 százalékban az állam, míg 10 százalékban a helyi önkormányzat fizeti. Reméljük, hogy az idei év első költségvetés-kiegészítése során a kormány az összeg további részét is a rendelkezésünkre bocsátja majd” — mondta Bekő Tamás.

  Amennyiben a helyi önkormányzat által előirányzott költségvetést sikerül majd tartani, s a megfelelő ütemben érkeznek az uniós projektekből származó összegek, akkor a fejlesztésekre szánt keretben szereplő 39 millió lej a költségek 52 százalékát lefedné, mondta a városmenedzser.

  „A tervezett befektetéseinkkel kapcsolatos elképzeléseinket igencsak ambiciózusnak mondanám. Idén mintegy 34,2 millió lejt fordítunk a beruházásokra, s ebből 31,5 millió lejt uniós pénzből, 2,5 milliót saját kasszából, míg 200 000 lejt hitelből finanszírozunk majd. Véleményem szerint ebben az évben egy jó költségvetést sikerült összeállítanunk biztató számadatokkal. Természetesen egyes részeknél vannak kérdőjelek, de ez minden önkormányzat esetében így van. Az idei év költségvetését annak függvényében tudjuk sikerrel teljesíteni, hogy a pénzügyminisztériumtól a visszaosztott pénzek milyen mértékben és mikor érkeznek meg hozzánk. Azonban ha tapasztalunk is fennakadásokat, akkor az év közben végrehajtott költségvetés-kiegészítésekkel tudjuk segíteni, hogy a munka gördülékenyen haladjon” — magyarázta Bekő.

  A városmenedzser elmondta, hogy ez a büdzsé annak is köszönhető, hogy idén végre kivitelezési fázisba kerülnek azok az uniós projektek, amelyekről eddig is sokat hallhattak a helyiek. Így végre a Mobilitás 1. és Mobilitás 2. elnevezésű projektek mellett a közvilágítás korszerűsítését és megújítását célzó beruházás, valamint a Somos szabadidőpark kialakítása is a munkavégzés szakaszába ér, illetve a városi kórház korszerűsítése is lezajlik az erre a célra kapott egymillió euróból.

   

   

  Cookie