×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Komoly szigorításokat terveznek bevezetni

2021.03.25 - 20:01
Megosztás:
Komoly szigorításokat terveznek bevezetni
Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi szint eléri a 4 ezreléket, hétvégén (beleértve a pénteket is) 20 órától kezdődik a kijárási tilalom, s az üzletek jóval hamarabb, már 18 órakor zárnak, ahol pedig a fertőzöttségi szint 7,5 ezrelék, egész héten így működnek.

Mint azt korábban már jeleztük, tegnapi ülésén vitatta meg az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) az újabb, a koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó korlátozó intézkedéseket, azt követően pedig a tervezetet a kormány elé terjesztették, amely el is fogadta.
És az új szabályok értelmében a helyzet — pontosabban fertőzöttségi szint — jelen állása szerint mind Szatmárnémeti (3,84 ezrelék), mind Nagykároly (3,73 ezrelék) komoly szigorítások előtt áll, ugyanis azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi szint meghaladja a 4 ezreléket, hétvégén (pénteken, szombaton és vasárnap) már 20 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom, az üzletek, bevásárlóközpontok pedig hétvégén (beleértve a pénteket is) már 18 órakor bezárnak, akárcsak a fitnesztermek. Ezeket a korlátozásokat akkor lehet feloldani, amikor az érintett település fertőzöttségi szintje 3,5 ezrelék alá csökken.
Ott, ahol a fertőzöttségi szint meghaladja a 7,5 ezreléket (Szatmár megyében jelen pillanatban nincs egyetlen ilyen területi-közigazgatási egység sem), a hét minden napján 20 órától kezdődik az éjszakai kijárási tilalom, a boltok, plázák pedig hétköznap is 18 órakor zárnak, lazításokat pedig csak akkor lehet bevezetni, ha a fertőzöttségi szint 7 ezrelék alá csökken.
Értelemszerűen az új szabályok abban a pillanatban életbe lépnek, amint egy település fertőzöttségi szintje eléri a 4, illetve a 7,5 ezreléket.

Hol és mivel oltanak?

A tervezettnél korábban, már tegnaptól elérhetővé vált az online oltási platformon (https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/) az az interaktív térkép, amelyen nemcsak az látható, hogy hányan vannak feliratkozva a várólistára, de az is, milyen típusú vakcinát használnak az egyes oltóközpontokban. Az oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője, dr. Valeriu Gheorghiţă korábban április elsejére ígérte a vakcinatérkép aktiválását, viszont az online platformot kezelő Különleges Távközlési Szolgálat (STS) jóvoltából sikerült egy héttel előrébb hozni az időpontot — szükségességét pedig az tette indokolttá, hogy az oltási központot kiválasztó személy már a várólistára való feliratkozás pillanatában tudja, milyen típusú vakcinával lesz immunizálva, s ez ne csak a helyszínen derüljön ki, illetve ha valaki ragaszkodik egy adott oltástípushoz, akkor ki tudja választani, hol kapja meg azt.

Közel 250-en gyógyultak meg

Március 25-én Szatmár megye fertőzöttségi szintje 2,33 ezrelék volt, és a közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében 11 495 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, azaz az előző adatközlés óta ismét 83 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 10-nek lett ismét pozitív a teszteredménye.
A legfrissebb jelentés értelmében a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 45, a szatmárnémeti tüdőkórházban 18, a Nagykárolyi Városi Kórházban 95, míg az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 37 beutalt koronavírus-fertőzöttet kezelnek — közülük 20-an (tízen a nagykárolyi, tízen pedig a megyei kórházban) szorulnak intenzív terápiás ellátásra.
A gyógyultak száma 10 566-ra emelkedett, vagyis újabb 241 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, de sajnos az elhunytak száma is tovább emelkedett, elérve a 258-at — egy 61 éves férfi páciens a Nagykárolyi Városi Kórház intenzív terápiás osztályán hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, s az ő esetében a közlemény nem pontosítja, hogy bármiféle krónikus betegségben szenvedett volna.
Házi vagy intézményes karanténban 521-en vannak (olyanok, akik az úgynevezett sárga zónához tartozó országokból érkeztek), házi elkülönítésben pedig 643-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik). Az elvégzett tesztek száma elérte a 78 465-öt, vagyis az előző adatközlés óta 472 mintát elemeztek, s ezek 20%-a lett pozitív.
Az elmúlt 24 órában 890-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel a január 5-én kezdődött oltáskampány keretében a közegészségügyi igazgatóság számításai szerint már 27 024 személyt immunizáltak a megyében, mellékhatások pedig nyolc esetben fordultak elő, helyi reakció formájában.
A Szatmár megyei határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1327 utazó lépett az ország és a megye területére, s közülük 90 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többiek, mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek, vagy felmutatták az oltási igazolást, s a kikérdezés és gyors vizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette őket az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat.

 

Szabó Kinga Mária

 

GCS: A teljes ország zöld zónás járványügyi szempontból
A legutóbbi tájékoztatás óta 930 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 34.543 koronavírustesztet végeztek — közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Konfirmációi bizonyságtétel Nagykároly-Belvárosban
Tizenöt ifjú tett konfirmációi bizonyságtételt vasárnap délelőtt a Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség fehér virágokkal díszített templomában. Az ünnepi istentiszteleten Tukacs József lelkipásztor a szerecsenországi komornyik történetéről beszélt a jelenlévőknek.
Majd' 63 000 a beoltottak száma Szatmár megyében
Alacsony a friss fertőzöttek száma, folyamatosan csökken a kórházban, valamint az intenzív terápiás osztályon ápoltaké is, és nem hunyt el senki a fertőzés szövődményei miatt.
Cookie