×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Komorzánban tanulnak online

2021.11.22 - 08:54
Megosztás:
Komorzánban tanulnak online
Fotó: freepik.com
Szatmárban csak a komorzáni gyerekek tanulnak ezen a héten online, annak a módosításnak köszönhetően, mely alapján a település fertőzöttségi szintjét is figyelembe veszik, nem csak az oltottságot.

Mától a 3 ezrelék alatti fertőzöttségi rátájú települések valamennyi iskolája és óvodája visszatérhet a jelenléti oktatáshoz, a tanintézetek személyzetének átoltottságától függetlenül. Az oktatási és az egészségügyi miniszter erről szóló rendelete megjelent pénteken a Hivatalos Közlönyben. Ennek a módosításnak köszönhetően azokban az oktatási intézményekben is jelenléti oktatásban tanulhatnak a gyerekek, ahol az alkalmazottak oltottsági szintje nem érte el a 60 százalékot. Az elmúlt két hétben elég sok fejtörést okozott több kisgyerekes szülőnek, hogy óvodás, kisiskolás gyereke online kellett tanuljon. Most a közös miniszteri rendelet miatt kicsit fellélegezhetnek a szülők és a tanügyi alkalmazottak is, azonban abban a pillanatban, ahogy elkezd növekedni a koronavírusos betegek száma, és egy település fertőzöttségi szintje ismét 3 ezrelék fölé ugrik, ismét a tanügyi alkalmazottak beoltottsága lesz a meghatározó szempont. A tanügyminisztérium tájékoztatása szerint az ország összesen 17 912 tanintézetéből 16 120-ban fizikai jelenléttel zajlik majd az oktatás a héten. Ezekbe az iskolákba és óvodákba összesen több mint 2 600 000 gyerek jár. A többi 1792 tanintézetben továbbra is online oktatás lesz. A tanintézetek listája és a személyzetük átoltottságával kapcsolatos adatok megtalálhatók a cutt.ly/VTPZOm1 oldalon.

Sorin Cîmpeanu közlése szerint továbbra is a pénteki fertőzöttségi mutatók alapján születik döntés arról, hogy a következő héten milyen formában kezdődik az oktatás a tanintézetekben. Hozzátette: csütörtökön az ország 1724 településén volt 3 alatti az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve. A miniszter méltányolta, hogy nőtt az átoltottság a tanügyi alkalmazottak körében, sokan beoltatták magukat a jelenléti oktatás biztosítása érdekében. Szatmár megyében csak a komorzáni gyerekek tanulnak online ezen a héten, bár a pedagógusok átoltottsága 66,66%, a település fertőzöttségi szintje pedig egy ezrelék alatti. Jelenléti oktatásban kezdik a tanulást azokban az intézményekben is, ahol még mindig nem érte el a 60 százalékot az alkalmazottak átoltottsága.

Hol tesztelnek?

A tanintézetek maguk dönthetnek arról, hogy az iskolában végzik el vagy a szülőkre bízzák a nyáltesztes szűrést — jelentette be Sorin Cîmpeanu. Az oktatási tárca vezetője elmondta, hogy kiegészítik az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletét a nyáltesztes szűréssel kapcsolatos új előírásokkal. Ezek szerint szerint a nyálalapú gyorsteszteket az oktatási intézményekben és otthon is el lehet végezni, erről az egyes tanintézetek külön-külön dönthetnek. Ha az iskolában zajlik a tesztelés, a szülőknek ki kell tölteniük egy hozzájárulási nyilatkozatot. Ha otthon tesztelik a gyerekeket, a szülőknek írásban vagy e-mailben kell tájékoztatniuk az eredményről a tanítót, az osztályfőnököt vagy az iskola által erre kijelölt személyt. Mivel hetente két alkalommal kell elvégezni a szűrést, minden gyermek kézhez kap előző hét péntekén két darab antigéngyorstesztet. Ha a szűrés az iskola döntése alapján a tanintézetben zajlik, de a szülő nem adja hozzájárulását a gyermek teszteléséhez, elvégezhetik a tesztet otthon — magyarázta a miniszter. Ha a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, a PCR-tesztnek azonban negatív lesz az eredménye, a gyerek visszatérhet az iskolába, írja az Agerpres. Ha azonban a PCR-tesztet nem végzik el, vagy elvégzik, és megerősíti a pozitív eredményt, a tanulónak 14 napra otthon kell maradnia — ismertette az eljárást Cîmpeanu. A tárcavezető ugyanakkor felkérte a szülőket, hogy legyenek felelősek, és közöljék időben és pontosan az eredményeket. Kérdésre válaszolva a miniszter azt is elmondta, hogy jövő hét elején kapják meg az iskolák a nyálalapú antigéngyorsteszteket.

Sógor Beáta

 

Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Cîmpeanu: a tanintézetek egy része csütörtökön megkapta a nyálteszteket
Az iskolák egy része megkapta csütörtökön a koronavírus-szűrésre szolgáló nyál alapú antigén gyorsteszteket. A többi tanintézethez pénteken jutnak el ezek.
Cookie