×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Könnyítenének az adóterheken

2019.09.11 - 10:23
Megosztás :
 • Könnyítenének az adóterheken

  A városházáról is jól látszik, hogy az adótörvénykönyv 2015-ös módosítását követően mintegy kétszáz helyi kisvállalkozás került olyan helyzetbe, hogy nem tudja kifizetni a magántulajdonban lévő, de munkapontként használt ingatlana adóját.

  Négy évvel ezelőtt azt találták ki Bukarestben, hogy ne az alapján vessék ki az adót, hogy magánszemély vagy cég-e a tulajdonosa valamelyik épületnek, hanem az alapján, hogy az lakhatást biztosít-e, vagy kereskedelmi tevékenységnek ad helyet. Ha utóbbi zajlik benne, tehát egy kisvállalkozás munkapontja van oda bejelentve, hússzor annyi az ingatlanadó utána, mint lakáscélú felhasználás esetén. Sokan nem figyeltek oda erre, s a városi adóhivatal most kezdte el kiküldeni a fizetési felszólításokat, mielőtt még az ötéves elévülési idő lejár; sok kisvállalkozás került nehéz helyzetbe a sokszor több ezer lejes adókivetés következtében.

  Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy magával az adókivetéssel kapcsolatban helyi szinten nincs mit tenniük, az bukaresti döntés, és minden romániai településre ugyanúgy érvényes. Annyi meg van engedve a helyi adóhivataloknak, hogy ennek az adónemnek a késedelmi kamatait elengedjék, amit meg is fognak tenni, így enyhítve kicsit a szatmárnémeti kis cégekre, egyéni vállalkozókra vagy családi vállalkozásokra nehezedő nyomáson. Előkészítési fázisban van egy tanácsi határozattervezet — ismertette a polgármester —, amely az október végi tanácsülésen kerülhet megszavazásra, az ilyen jellegű kérdésekben ugyanis a városi testületnek kell döntenie. Ha a tanácsosok elfogadják, néhány száz lejjel is csökkenhet az adóterhük azoknak, akiké hirtelen megemelkedett az adótörvénykönyv 2015-ös módosítása miatt. Kereskényi szerint általános értelemben véve is jótékony hatással van az ilyenfajta könnyítés a városkasszára; a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, nő az adóbefizetési hajlandóság, ha eltörlik a kamatokat.

  Idén volt már ilyen, de akkor nem a kisvállalkozások voltak a kedvezményezettek, hanem a rossz anyagi körülmények között élők; nem kellett kifizetniük a korábbi években ki nem fizetett ingatlanadókra rótt plusz terheket az olyan tulajdonosok, akiknek egyetlen ingatlanjuk van, amelyik egyben állandó lakhelyük is, és amelyiket tényleg csak lakás céljára használják.

  Cookie