×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Könnyű drog a listavezető

2016.09.28 - 09:41
Megosztas :
 • Könnyű drog a listavezető

  A legfrissebb felmérés szerint a 16 éves romániai diákok 10,9%-a fogyaszt valamilyen kábítószert (leggyakrabban marihuánát), 51,7%-uk cigarettázik és 77,9%-uk fogyaszt alkoholt.

   

  Az ESPAD-program közel két évtizede készít periodikus rendszerességgel, négyévente felméréseket a 16 éves európai diákok drog-, alkohol- és cigarettafogyasztásának gyakoriságáról. A pár napja közzétett, legfrissebb felmérés alapján a romániai 16 éves diákok 10,9%-a próbált már ki és rendszeresnek minősíthető módon fogyaszt valamilyen kábítószert, 51,7%-uk cigarettázik és 77,9%-uk fogyaszt alkoholt — bár a számok nagysága riasztó, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest mégsem mutat jelentős vagy ugrásszerű növekedést, sőt, drog és szeszes ital fogyasztása terén valamivel el is marad mind a négy évvel ezelőtti, mind az európai átlagtól (előbbinél ez 17,8%, míg utóbbinál 83,7%). Viszont a romániai kamaszok közül többen és gyakrabban gyújtanak rá, mint európai társaik, melynek átlaga 45,6%, míg a hazai fiataloké 51,7%.

  A felmérést készítők az eddigi és klasszikusnak számító három fő függőségkialakító termék mellett rákérdeztek a szintén komoly függőséget okozó és Európa-szinten egyre masszívabban terjedő pénzes szerencsejátékokra — úgy tűnik, a romániai kamaszok e tekintetben sem különböznek nagyon európai társaiktól, hiszen 13,1%-uk játszik valamilyen szerencsejátékot (az európai átlag 13,7%), és akárcsak az alkoholfogyasztás esetében, itt is a fiúk azok, akik inkább szeretnek hazardírozni, ugyanis a lányok alig 5%-a próbálta ki vagy játszik rendszeresen.

  Drogfogyasztó kamaszok

  A napokban tették közzé azt az ESPAD-felmérést, amelyet 3500, 16 éves romániai diák megkérdezésével készítettek drog-, alkohol- és cigarettafogyasztásuk gyakoriságával kapcsolatban. A programot lassan két évtizede indították el, a felméréseket egy-egy adott ország területén négyévente végzik el, s az eredmények összegzéséből állapítják meg az európai átlagot, illetve azt, hogy az adott országban nőtt-e vagy éppen csökkent a vizsgált korosztály függőséget okozó termékek fogyasztásának aránya. A vizsgált korosztály mindig a 16 éves, középiskolai tanulmányokat folytató kamaszokat jelenti — bár az adatokat elemző szakemberek javasolták, hogy a korhatárt ki kellene tolni 15 vagy akár 14 évesre, hiszen sajnos a fiatalok egyre kisebb korban gyújtanak rá és fogyasztanak szeszes italt, valamint tudatmódosító szereket. A most nyilvánosságra hozott adatok értelmében a romániai kamaszok körében stagnál a drogfogyasztás: 10,9%, akárcsak négy évvel ezelőtt, és továbbra is jelentősen elmarad a 17,8%-os európai átlagtól. A megkérdezettek zöme (8,1%) a legáltalánosabban használt tiltott kábítószert, a marihuánát próbálta már ki és fogyasztja rendszeresnek minősíthető módon; 5,1%-uk különféle szintetikus drogokat kóstol, 3,3%-uk kokaint, 2,4%-uk LSD-t, 2,1%-uk ecstasyt és 1,7%-uk heroint fogyaszt. Ez a 10,9%-os arány akár megnyugtató is lehet(ne), de semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy „csak” 3500, 16 éves kamasz megkérdezésével készült a felmérés, és az összfiatalságra (vagy épp összlakosságra) vetítve a drogfogyasztók aránya jelentősen magasabb. A szakemberek pedig arra is felhívják a figyelmet, hogy a már (toxikológiailag) jól ismert, úgymond klasszikus kábítószerek mellett szinte naponta jelennek meg a piacon újabbnál újabb szintetikus drogok, melyek összetevőit sokszor maguk az előállítók sem tudják pontosan — arról pedig, hogy egy-egy ilyen koktél milyen reakciót vált majd ki és milyen rombolást végezhet a szervezetben akár egyszeri fogyasztással is, fogalmuk sincs. S ha lenne, akkor sem igazán foglalkoztatná őket.

  Bár hivatalos felmérés ebben a témakörben eddig még nem készült, a szakemberek szerint legalább akkora függőséget és rombolást okoz a szervezetben a hivatalosan nem kábítószernek minősített „koktélok” fogyasztása, mint a drogoké. Ezen koktélok alapja mindig erős fájdalomcsillapító, nyugtató vagy serkentő gyógyszer (esetleg mindkettő egyszerre), jó pár pohár erős szeszes ital kíséretében — a kiütés, tudatvesztés garantált, mint ahogy bizonyos létfontosságú szervek (legtöbbször agy, szív, tüdő) súlyos károsodása is.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie