×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Könyv a mi erdélyi magyar ismeretlen szentjeinkről

2019.08.07 - 11:31
Megosztás :
 • Könyv a mi erdélyi magyar ismeretlen szentjeinkről

  Új kiadványát mutatja be szülőfalujában Templfi Imre atya. A római katolikus pap, egyházi író Börtönvilág a kommunista Romániában (1945–1964) című könyvét pénteken, azaz augusztus 9-én az esti, 7 órakor kezdődő szentmiseáldozat bemutatását követően tárják az érdeklődők elé a Szent Antal-templomban.

   

  A könyv tartalmazza a nagykárolyi születésű Pakocs Károly költő, elbeszélő, római katolikus pap Háromszáz nap a föld alatt című visszaemlékező írását is. A kiadványhoz dr. Baumgartner Bernadette írt előszót. Ebből idézünk:

  „Kedves Olvasó! Mikor kezedbe veszed a Szerző legújabb könyvét, készülj fel arra, hogy nem lesz könnyű olvasmány — ugyanis — egyszerre találkozol az emberi természet legsötétebb, szinte ördögi, és legtisztább, isteni mivoltával.

  A könyv két nagy fejezetből tevődik össze és kettős célt szolgál: egyrészt, hogy közreadja, ezáltal az olvasó nagyközönség számára is elérhetővé tegye Pakocs Károly (római katolikus pap, költő, író) hosszú éveken át fiókban lapuló kéziratát, másrészt, hogy méltó emléket állítson azoknak a papoknak és szerzeteseknek, akik a kommunista Románia börtöneiben életüket vesztették vagy hosszú éveken át ott szenvedtek.

  A könyv első része egy alaposan kidolgozott, az olvasó számára igen hasznos történelmi áttekintés a kommunisták hatalomra jutásáról, a hírhedt Securitate megalakulásának körülményeiről, annak tevékenységéről és kegyetlen módszereiről. Egy sokunk által eddig ismeretlen világba vezet bennünket a Szerző: a kommunista Románia börtöneibe. A személyes beszámolókkal kiegészített történelmi tények annyira élethűen tárják elénk a kegyetlen valóságot, hogy szinte magunk előtt látjuk a borzalmakat.

  A könyv második része Pakocs Károly visszaemlékezése, amelyet Imre atya a könnyebb érthetőség kedvéért számos magyarázattal látott el.” (…) „A történelmi összefoglaló és a visszaemlékezés számos kegyetlenséget tár elénk, azonban az embertelenség mellett találkozhatunk a mindezidáig ismeretlen 'szentjeinkkel' is. Mert mi: keresztények, római katolikusok, és nem utolsó sorban erdélyi magyarok méltán lehetünk büszkék az emberségüket megőrző, Isten szeretetét és irgalmát a börtönben is hirdető papjainkra, akik ugyan hivatalosan nem kerültek a szentek társaságába, a mi szívünkben mégis ott a helyük!”

   

  Cookie