×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Külföld

Könyvet ír a Jövő Könyvtárába

2019.10.20 - 18:51
Megosztás :
 • Könyvet ír a Jövő Könyvtárába

  Karl Ove Knausgaard norvég író is ír egy könyvet a Jövő Könyvtárába, amelynek könyveit csak száz év múlva lehet majd elolvasni — számolt be róla a The Guardian vasárnap.

  Knausgaard, aki tavasszal a Budapesti Könyvfesztivál sztárvendége volt, 2009 és 2011 között írta hatrészes, önéletrajzi regényfolyamát, a Harcom című művet. A norvég író új regényét a Jövő Könyvtárába szánja, amelyben mások mellett Margaret Atwood vagy David Mitchell írásai is szerepelnek majd. A különleges könyvtár kortárs szerzők új írásait gyűjti, amelyeket 2114-ig senki sem olvashat el.

  A Jövő Könyvtárának ötlete Katie Paterson skót művésztől származik. A könyvtár jelenleg ezer lucfenyőből áll, amelyet az oszlói Nordmarka erdőben ültettek el 2014-ben. Egy évszázad múlva a fákat kivágják, papírt készítenek belőlük és arra nyomtatják majd a szerzők könyveit, amelyek akkor jelennek majd meg először.

  Knausgaard a könyvtár első norvég szerzője. Paterson a 21. század egyik legkivételesebb írójaként beszélt róla.

  Az író szerint a Jövő Könyvtára csodálatos ötlet. „Tetszik a gondolat, hogy olyan olvasói lesznek az embernek, akik még meg sem születtek, olyan ez, mintha egy kis hajót küldenénk a mi időnkből hozzájuk. Tetszik, hogy száz év múlva lehet csak kinyitni a könyvet, tetszik az erdő növekedésének lassúsága, és minden kapcsolódik egymáshoz. Gyönyörű zöld mű” — fogalmazott.

  Knausgaard elárulta, hogy már dolgozik a kéziraton, de mást nem mondott róla.

   

  Cookie