×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Koraszülöttek szűrése

2021.01.14 - 14:40
Megosztás:
Koraszülöttek szűrése
A Boldog Scheffler János Központban lehetőség van koraszülöttek szűrésére / Fotó: Facebook - BSJKozpont
A koraszülött baba érkezése a családba plusz feladatot ró a szülőkre, hiszen folyamatos szűrése elengedhetetlen.

A Boldog Scheffler János Központ az INTERREG V-A Románia–Magyarország 2014–2020 Együttműködési Program keretében a koraszülött babák fejlődésének nyomon követését tűzte ki célul, valamint családjaik segítését.

A pályázat keretében 2020 januárjától az aktuális járványügyi intézkedések betartásával elindulnak az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatok, melyek különböző korosztályokra osztottak. Egyéves korig neuromotoros alapszűrést végeznek, rizikótünetek esetén pedig regulációs zavarok szűrése, szenzomotoros szűrés is elvégezhető. 1–3 évesek esetén az általános fejlődésmenet (mozgás, beszéd, kognitív területek) vizsgálatára fókuszálnak, az alapszűrés is erre irányul, míg rizikótünetek esetén szenzomotoros szűrés, regulációs zavarok szűrése valósítható meg. 3–5 évesek esetén az alapszűrés keretében az általános fejlődésmenet (beszéd, kognitív területek és tartásvizsgálat) vizsgálatára kerül sor, rizikótünetek esetén pedig további szenzomotoros szűrést végeznek. Az 5–7 évesek számára az alap szűrésvizsgálat szintén az általános fejlődésmenetet (beszéd, kognitív területek és tartásvizsgálat) térképezi fel, ám az ő esetükben rizikótünetek jelentkezésekor szenzomotoros szűrés, logopédiai szűrés, iskolai részképességek szűrése és a szociális érettség szűrése is megvalósul. A központ a program keretében hamarosan kiegészítő orvosi szűrővizsgálatokkal is bővíti szolgáltatásait.

Érdeklődni és a szűrővizsgálatokra jelentkezni hétköznaponként 8–16 óra között lehet a Boldog Scheffler János Központban, illetve a 0361.408.872-es telefonszámon.

S. B.

Porig égett az ötgyermekes család háza
December 14-én kora délután, pár perccel 14 óra után riasztották a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, mert tűz ütött ki az Erdőd városhoz tartozó Sóspuszta egyik lakóházában.
Veszélyes a világ a gyerekeknek
A gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazások és kizsákmányolások száma növekvő tendenciát mutat világszerte. Megyénkben a szakemberek idén 461 gyerekbántalmazási esetben léptek fel.
Családi hagyományokat visz tovább
Gyermekkorában is szeretett kertészkedni, majd egy kisebb kitérő és két egyetemi oklevél megszerzése után vezetett vissza az útja a mezőgazdasághoz. Simon Ferenc sándorhomoki fiatal gazdával szombaton Szatmárnémetiben, a Helyi Termékek Vásárán beszélgettünk.
Cookie