×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
17 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Kórházi kullancscsípés-protokoll

2019.07.11 - 10:28
Megosztas :
 • Kórházi kullancscsípés-protokoll

  Rengeteg a kullancscsípés Románia-szerte, ezért az Egészségügyi Minisztérium nemrég egy kullancscsípés-protokollt küldött ki a hazai kórházaknak, köztük a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórháznak is.

  A szaktárca azt javasolja, hogy kullancscsípés esetén az atkát minél hamarabb szakszerűen el kell távolítani, a csípés környékét bő, szappanos vízzel kell kiöblíteni, a csípés helyét pedig betadinnal fertőtleníteni. Kullancscsípés esetén már nem javasolt a tetanusz elleni injekció beadása, viszont antibiotikumos kezelés igen, ha az atka a bőrbe fúródott. Felnőttek és 8 évnél idősebb gyerekek esetében doxiciklines kezelést, 8 évnél fiatalabb kicsik esetében pedig amoxicilines vagy klaritromicines kezelést ajánl a minisztérium — ezek adagolásáról azonban orvos dönt.

  Ha a kullancscsípést követő 7–21 napon belül a csípés helyén vörös folt, gyulladás jelenik meg, akkor a páciensnek jelentkeznie kell a fertőző betegségek osztályán — szögezi le a szaktárca, hozzátéve néhány kullancscsípés-megelőző tippet is a szabadban tartózkodók, kirándulók számára.

  A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat, és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

  A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye. A kullancs ormányát a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be, az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

  Erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, amelyeket a bőrünkre, esetenként pedig a ruházatunkra juttathatunk. A riasztószereket mindig a használati utasítás szerint alkalmazzuk, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy milyen gyakran (hány óránként) javasolt az adott készítmény ismételt alkalmazása.

  Aki a következő időszakban hosszabb kirándulást vagy szabadtéri programot tervez, lehetőleg kerülje el a kullancsokban gazdag, sűrű aljnövényzetet, bozótost, valamint az erdőkben csak a kijelölt gyalogutakon haladjon, és használjon kullancsriasztó szert! Ha időben felfedezzük és eltávolítjuk a bőrünkbe befúródott kullancsot, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetünkbe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja az emberbe fertőzött nyálát. Hazaérve mindenképpen tartsunk kullancsvizitet!

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie