×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Környezetbarát tisztítószerek

2012.11.05 - 16:02
Megosztás:
Környezetbarát tisztítószerek

Az általában használt tisztítószerek terhelik környezetünket, és az egészségünkre is károsak lehetnek. Használhatunk helyettük természetes anyagokat, amelyek a természetben lebomlanak, és olcsóbbak.

 

Az általában használt tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt, és az egészségünkre is károsak lehetnek. A tisztítószerek irritálják a bőrt, a szemet, számos erősebb vegyszer bőrünkkel érintkezve, vagy akár belélegezve, allergiás reakciókat is kiválthat. Amikor tisztítószert vagy festéket, lakkot választunk, részesítsük előnyben a víz alapúakat az oldószer alapúakkal szemben, illetve szerves anyagok használata esetén növényi eredetűt vegyünk kőolajszármazékok helyett. Ez utóbbiak az ipari tisztítás ellenére tartalmaznak szennyező anyagokat, és általában jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi származékok. Az ásványi savak helyett, mint amilyen a sósav, használjunk természetes savakat: ecetet, citromot. A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes edénytisztító szerek erős savakat, illetve lúgokat (nátrium-, illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak a kórokozók elpusztítása érdekében. Ezért törekednünk kell arra, hogy minél enyhébb hatóanyagú tisztítószert használjunk, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben.

Környezetkímélő alternatívák

A mosószóda, mosószappan, perkarbonát a természetben lebomlanak, így kevésbé terhelik a környezetet. Hagyományos, természetes alapanyagokból készülnek, így kevésbé irritálják a bőrt, ráadásul olcsóbbak is az általánosan használt tisztítószereknél. A szatmárnémeti boltokban kilós csomagolásban kapható a mosószóda (sodă calcinată, sodă de rufe), kilónként 4 lejes áron. Hagyományos mosószappanhoz is könnyen hozzájuthatunk, ha nem a boltokban, akkor a piacon árusító néniknél biztosan. Vásárláskor jól vizsgáljuk meg, mit veszünk, mert általában házi szappannak nevezik a más anyagokból készült mosószappanokat is.

Az interneten sokféle receptet lehet találni, melyek alapján otthon is készíthetünk olyan folyékony tisztítószert, amely foszfátmentes, olcsó, környezetbarát, szépre mosó, antiallergén, és egyaránt használható felmosáshoz, mosáshoz, univerzális tisztítók helyett, mosogatáshoz. Egy ilyen recept vízben feloldott reszelt háziszappant és mosószódát használ fel. Kézi mosogatáshoz lehet por formájában is használni a mosószódát, de úgy szárítja a kezet kicsit. Odaégett edényekre rakjunk egy kevés mosószódát és egy kevés vizet, néhány óra múlva könnyen elmosogathatók. Az ablakot tisztíthatjuk vízben feloldott citromsavval, alkohollal vagy ecetes vízzel.

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Élelmiszerüzletekben 50 g-os vagy gyógyszertárakban 200 g-os kiszerelésben lehet beszerezni. Mosdó, kád, csempe, vécécsésze tisztításakor nedvesítsük be a tisztítandó felületet, majd szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd töröljük le nedves ruhával. Az ecetsav remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas, a háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. Vízkőoldásra használhatunk citromsavat is, hagyjuk egy kicsit állni, minden vízkövet eltávolít, amikor lemossuk.

Pándi Annamária

Cookie