×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
19 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Környezetvédő és hagyományőrző tábor

2020.07.29 - 18:32
Megosztás:
 • Környezetvédő és hagyományőrző tábor
  A CSIK által szervezett tábor célja az volt, hogy a gyerekek játékos tevékenységekben ismerkedjenek az őket körülvevő természettel, hogy fontossá váljon számukra, és megtanulják óvni, védeni.

  Az elmúlt hét végén, július 25–26-án zajlott az az ifjúsági tábor, melynek helyszínéül Csanálos és a környező természetvédelmi területek is szolgáltak. A kétnapos programot a Communitas Alapítvány támogatásával a Csanálosi Ifjúsági Kezdeményezés, a CSIK szervezte.

  A tábor célja a környezettudatos, környezetre figyelő magatartás kialakítása volt. A szervezők elsősorban az élményszerzésre törekedtek, s arra, hogy a tapasztalatokon kívül tudásanyag birtokosai is legyenek a gyerekek.

  „Arra törekedtünk, hogy a gyerekek játékos tevékenységekben ismerkedjenek az őket körülvevő természettel, hogy e tevékenységek során pozitív érzelmi kapcsolat alakuljon ki a gyermekek és környezetük között, mert amit ismerünk és szeretünk, az fontossá válik a számunkra, arra vigyázunk, azt óvjuk, védjük. A tábor ideje alatt felfedező sétát tettünk a falu határában fekvő természetvédelmi terület, a Kőris erdő környékén; a hagyományőrzés és fenntartható fejlődés jegyében menta- és citromfűszörpöt főztünk, valamint papírdobozokat újrahasznosítva kisautókat készítettünk az első napot záró autós mozihoz. Vendégünk volt a NECC (Nature Education Community Center) csapata, amelynek tagjai változatos, érdekes tevékenységeken keresztül ismertették meg a gyerekekkel az ezerarcú természet csodáit. Az általuk feldolgozott témakörök a következők voltak: Mi nő körülöttünk? — fásszárúak, lágyszárúak, levelek, fametszetek, magvak, termések, repítőképletek; Hagyományos növényhasználat — gyógynövények, fűszernövények, festőnövények, textilnövények, dísznövények; A természet kincsei — magvak, termések, tobozok, gubacsok, zuzmók, gombák, kincsesládikók; Az erdő hangjai — madarak, rovarok, emlősök; Mimikri — mi mit utánoz?; Becsapások/csalások a természetben. A vasárnap esti tábortűzzel egy jó hangulatú, tartalmas programot zártunk, ebben a táborozók is egyetértettek velünk. Szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, a Communitas Alapítványnak, illetve a Gestüt Hagen, Schöntal Innovative és Varga Quattro cégeknek is” — tudatták a szervezők.

   

  Cookie