×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Magazin

Koronavírus-járvány: megváltoztak a köszönési szokások

2020.04.29 - 15:34
Megosztás :
 • Koronavírus-járvány: megváltoztak a köszönési szokások
  Az elmúlt időszakban számos új köszönési forma alakult ki a koronavírus-járvány miatt. Egyesek nem kezüket, hanem lábukat érintik össze, mások könyökkoccantással üdvözlik egymást.

  A koronavírus-járvány világszerte fokozatosan felülírja a társadalmi együttélés szabályait. Mivel a vírus közvetlen érintkezéssel is fertőzhet, a hatóságok világszerte azon dolgoznak, hogy tudatosítsák az emberekben: kerüljék ezekben a napokban, hogy kézfogással vagy puszival üdvözöljék egymást, amikor találkoznak!

  Romániában május 15. után az emberek elhagyhatják otthonaikat saját felelősségre kitöltött nyilatkozat felmutatása nélkül. Egyes óvintézkedések enyhítése ellenére viszont továbbra is oda kell figyelnünk arra, hogy kerüljük az előzőleg megszokott érintkezési formákat, hiszen továbbra is veszélyt jelenthet egy olyan apró gesztus is, mint a kézfogás, ölelés stb.

  Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint a legjobb megoldás, ha a köszöntés teljesen érintkezésmentes. Bár a láb- és könyökérintés valóban csökkenti a megfertőződés veszélyét, mégsem jelent teljes biztonságot a vírusfertőzéssel szemben. A WHO igazgatója és szakembere a következőket javasolja: a legbiztosabb módja a köszöntésnek az integetés, a fejbólintás, illetve elmondta, hogy ő a szívére szokta tenni a kezét, és ezzel a gesztussal fejezi ki üdvözletét a másik ember felé.

  Érdekességképpen megemlíthetjük a namaste köszöntést. Az Indiából eredő tradicionális köszöntés során a két tenyerünket összeillesztve hajolunk meg egymás előtt. Ezzel eddig Nyugaton főleg a jóga kapcsán találkozhattak az emberek, ám ha le is választjuk róla a hozzákapcsolódott spiritualitást, még úgy is egy szép gesztust kapunk. Nem utolsósorban mivel semmilyen testi kapcsolat nem szükséges hozzá, ez az egyik legbiztonságosabb üdvözlés.

  Az ujjszív üdvözlés egy dél-koreai gesztusból származik, amelyet a zenei ipar K-pop előadói ihlettek. Hüvelykujjunkat a mutatóujjra helyezve egy apró, szív alakú formát kapunk. Az ázsiai kultúrában ez a legapróbb jel is az üdvözlet és a tisztelet kifejezésének egyik formája, és akár mi is alkalmazhatjuk.

  Kallós András

  Cookie