×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Korszerű gép az urológián

2019.10.12 - 07:49
Megosztás :
 • Korszerű gép az urológián

  Megint Szatmárnémeti költségvetésből bővítették a megyei kórház felszereltségét, most az urológia kapott új berendezést.

  Gyakran előforduló esetek megoldására kaptak segítséget, jelentette be Adrian Marc kórházigazgató, egy újabb olyan eszköz áll a szatmári orvosok és betegek rendelkezésére, ami uniós szintű orvosi szolgáltatás biztosítására ad lehetőséget. Az orvosok már tudják kezelni a litotripsziás gépet, megkapták a megfelelő képzést ehhez, a műszert be is lehet vetni az ilyen beavatkozást igénylő gyógyítások esetében. Pataki Csaba megyei tanácselnök szerint az orvosi tudás megvan a szakosztályon, ez a gép pedig lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a tudást fel is tudják használni.

  Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere úgy véli, az egészség és az egészségügyi szolgáltatások szorosan összefüggenek egymással, ezért mindig igyekeznek városi költségvetésből kiegészíteni a megyei kórház felszereltségét. A helyi költségvetésből 300 ezer lejt költöttek erre a lökéshullám-terápiás gép megvásárlására, ilyen kezelésre évente több mint négyszáz betegnek van szüksége.

  Dr. Cristian Rusu szakorvos elmondta, hogy ez a gép lehetővé teszi a mechanikai erővel vagy ultrahanggal történő kőzúzást a vesemedencében, a húgyvezetékben vagy a húgyhólyagban. Az európai szintű orvosi kezelést lehetővé tévő, német gyártmányú gépnek köszönhetően több beteg fog rövidebb kezelési időt követően egészségesebben távozni a kórházból, tette hozzá kollégája, Bogdan Feciche.

  Princz Csaba

   

  Cookie