×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
14 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Korszerű kezelés Nagykárolyban

2021.04.01 - 08:03
Megosztás:
Korszerű kezelés Nagykárolyban
Az országban szinte egyedülálló kezelést alkalmazhatnak a Nagykárolyi Városi Kórházban a koronavírusos betegek gyógyítására egy magánadományból érkező felszerelés révén.

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal vezetősége — Altfatter Tamás prefektus, Lavinia Kiss, illetve Radu Bud alprefektusok — tegnap délelőtt sajtóbeszélgetés keretében számolt be több közérdekű témáról. A találkozó keretében jelentették be, hogy nagyjából egy hete a Nagykárolyi Városi Kórházban üzembe helyeztek a koronavírusos betegek hatékony kezelésére alkalmas, modern felszerelést, mégpedig a hiperbárszobát.

Ez egy újszerű, igencsak költséges berendezés, melyet egy kereskedelmi vállalkozás vásárolt, és adományként ajánlotta fel a nagykárolyi kórháznak. Ez az oxigénterápiás kezelésen alapuló eljárás számos beteg számára nyújthat plusz esélyt az életre. Hasonló felszerelés Maros, illetve Konstanca megyei magánkórházakban működik még, tehát elmondható, hogy valóban kiváltságos lehetőséghez jutott a nagykárolyi kórház, ezáltal pedig az ott kezelt betegek.

Altfatter elmondta, hogy ez egy noninvazív kezelési forma, mely segít a tüdő véroxigén-ellátásában. A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményekhez képest 15–20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A kezelési módszert már kipróbálták Nagykárolyban, és jó eredményeket értek el, mondta a prefektus.

Mivel vannak olyan koronavírusos páciensek, akiknek az állapota olyan súlyos, hogy nem lehet őket szállítani, olyan kezelési módokat kell találni, melyek helyben alkalmazhatók. „A gyógyszeres kezelés tekintetében elmondhatom, hogy nálunk is betartják az egészségügyi minisztérium szintjén elfogadott kezelési protokollt, és az omologált gyógyszerek rendelkezésünkre is állnak. Az oly sokat emlegetett abridol nem, mivel az nem engedélyezett Romániában” — fogalmazott Altfatter Tamás, aki arra is rávilágított, hogy a súlyos betegek kezelésére jelenleg Szatmárnémetiben és Nagykárolyban 26 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre, mely rövid időn belül újabb 7 ággyal bővül majd Szatmárnémetiben, mivel a nagykárolyi kórház intenzív terápiás osztálya nem bővíthető tovább.

„Összességében elmondhatom, hogy nem állunk túl rosszul, azonban a minél nagyobb számú beoltott személy jelentheti a megoldást a járvány megfékezésére. Elmondhatom, hogy a legfiatalabb intubált koronavírusos páciens megyénkben egy 26 éves férfi, akinek a tüdeje 80 százalékban sérült. Ebből az állapotból nagyon nehéz felépülni, még ha fiatal szervezetről is beszélünk. Ezt az állapotot gyakran az idézi elő, hogy az emberek otthon próbálják kezelni magukat, nem kérnek segítséget, s aztán egyik napról a másikra omlik össze a szervezetük, amikor már nagyon nehéz hatékonyan segíteni” — összegzett Altfatter Tamás.

Nyár végére elérhető a 70%-os oltottság

Szatmár megyében nem állunk rosszul a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedésekkel, beoltott személyekkel, számolt be a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal vezetősége. Elhangzott, hogy egyelőre nem teltek be a megyében a koronavírusos betegek számára fenntartott ágyak, így az elmúlt 2–3 hétben nem kellett beteget más megyébe szállítani, csak a család kérésére. A beszélgetésen elhangzott, hogy megyénkben kb. 313 ezer választásra jogosult személyt tartanak nyilván, ám egy részük tartósan külföldön él már, így igazából megsaccolni is nehéz, hogy a lakosság hány százaléka esett már át a betegségen. Ami biztos, hogy hivatalosan 11 820 megbetegedést regisztráltak a megyében, s becslések szerint nagyjából ugyanennyi személy eshetett át a koronavírusos megbetegedésen anélkül, hogy jelezte volna a hatóságok irányába. Ha figyelembe vesszük a tartósan külföldön élőket, akkor nagyjából megyénk felnőtt lakosságának tíz százaléka már átesett a betegségen, ezáltal szerezve immunitást. Ami hivatalosan látszik, az az, hogy az antigéntesztek elfogadása óta reálisabb a beazonosított betegek száma.

A megye elöljárói egyhangúlag mondták, hogy szeretnék, ha minél több Szatmár megyei személyt sikerülne a következő hónapokban beoltani, így nyár végén kicsit fellélegezhetünk majd. Jelenleg a megyei oltóközpontokban az a legnagyobb probléma, hogy a regisztrált személyek közel egyharmada nem jelenik meg az immunizáláson, de nem is mondja le a foglalását, így a várólistán szereplő személyeket sem tudják behívni a megüresedett időpontokra. Ha a következő két hónapban valóban megérkezik a több millió vakcina hazánkba, akkor Szatmár megyében is felgyorsulhat az oltás, és akár napi 50 százalékkal is több személyt immunizálhatnak, ami 1500 főt jelent majd naponta. Ami biztos, az az, hogy április 13-tól újabb 3 fluxus vakcina érkezik a megyébe, ugyanakkor április második felétől egyfluxusnyi vakcina száma a jelenlegi 60-ról 95-re növekszik, ami szintén a beoltottak számának növekedését eredményezi majd. Elhangzott, hogy nem csak a lakosság körében nőtt meg az oltás iránti bizalom és érdeklődés, hanem az egészségügyi személyzet és a tanügyi alkalmazottak körében is jelentősen megugrott a beoltottak száma.

Optimizmusra ad okot az oltatási hajlandóság Szatmár megyében, legalábbis az előjegyzéseket tekintve. Amennyiben megérkeznek a beígért vakcinák, akkor a jelenleg várólistán levőket 2–3 hét alatt sikerülne beoltani, hangzott el. Kiderült, hogy egyelőre Szatmárnémeti esetében magas a fertőzöttségi szint, bár enyhe csökkenés is megfigyelhető. A legutóbbi adatok alapján Szatmárnémeti fertőzöttségi szintje 3,68 ezrelék, Nagykárolyé pedig 3,2 ezrelék, és minden jel szerint a megyeközpont jövő héten sem kerül ki a piros jelzés alól, de egyelőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy újabb megszorításokat kellene bevezetni. A területi-közigazgatási egységek vezetőinek heti három alkalommal küldik el e-mailben a fertőzöttségi adatokat, s mivel akadnak olyan polgármesterek, akik nem ellenőrzik levelesládájukat, csak havi 1–2 alkalommal, SMS-ben is értesítik őket arról, hogy levelet kaptak drótpostán. Altfatter elmondta, hogy amennyiben egyik vagy másik település, község meghalad egy bizonyos fertőzöttségi szintet, azonnal életbe lépnek a megszorító intézkedések, nem kell várjanak a Megyei Vészhelyzeti Bizottság határozatára. Összegzésként elhangzott, hogy meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, s bár a járvány legyőzése nem egyszerű folyamat, az oltás megoldást jelenthet.

Sógor Beáta

Fotó: Kinczel Tünde

Trichinellózisvizsgálat
Hétvégén is elvégeztethető a trichinellózisvizsgálat, az ellenőrzésre szánt húsmintákat ma Szatmárnémetiben a Szamos-piacon, Nagykárolyban pedig az élelmiszerpiacon található ellenőrzőponton lehet bevizsgáltatni 8 és 13 óra között, a vizsgálatra emellett állategészségügyi magánkabinetekben is van lehetőség.
Díjmentesen segíti a lakóegyesületek  megalakulását az önkormányzat
A nagykárolyi önkormányzat ingyenesen segítené azokat a tömbházlakás-tulajdonosokat, akik felvállalják a lakóegyesületek létrehozásával kapcsolatos teendők elvégzését.
Idén is keresik a legügyesebb kis séfet!
A Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság a tavalyi hatalmas érdeklődést követően idén is megszervezi A legügyesebb kis séf elnevezésű online megmérettetését, a főzőversenyre azoknak a gyerekeknek a jelentkezését várják, akik a szüleik vagy a nagyszüleik mellett segédkeznek a konyhában.
Cookie