×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Kötelesek jelenteni az AJOFM-nél a megüresedett állásokat

2021.03.06 - 12:50
Megosztás:
Kötelesek jelenteni az AJOFM-nél a megüresedett állásokat
Fotó: SZFÚ archív
A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM SM) szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében arra hívja fel a munkaadók figyelmét, hogy kötelesek bejelenteni a megüresedett, illetve az újonnan létrehozott állásokat.

A 76/2002-es munkanélküliségi törvény előírásainak értelmében a gazdasági egységek kötelesek a megüresedést követő öt napon belül bejelenteni a munkaerő-foglalkoztató ügynökségeknél a szabad állásokat. Ugyanakkor a munkaadók egy napon belül kötelesek jelezni az AJOFM SM irányába azt is, ha betöltötték a meghirdetett állást. Abban az esetben, ha olyan személyt alkalmaztak a vállalkozások, aki munkanélküliségi segélyben részesült, az alkalmazást követően maximum 3 napon belül jelezniük kell azt a munkaügyi felügyelőségnek. Amennyiben nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, pénzbírsággal szankcionálhatók.

A munkaerő-foglalkoztatási ügynökség honlapján szereplő adatok szerint jelenleg megyénkben 101 szabad állás van meghirdetve, melyek legtöbbjének betöltésére szakképzetlen, általános iskolai vagy legfeljebb líceumi végzettséggel rendelkező személyek jelentkezését várják. S. B.
 

Szociális szerződéssel segítik a munkába állást
A 2002/76-os számú, a munkanélküliségi segély megítéléséről szóló törvény 93-as cikkelyében foglaltak alapján lehetőség van arra, hogy a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek személyre szabott szociális támogatást biztosítsanak a társadalom perifériájára szorult, hátrányos helyzetű, munkahelyet nehezen találó 16 és 26 év közötti fiataloknak.
Gyakornoki támogatás
A felsőfokú végzettséggel rendelkezők munkaerőpiacon való elhelyezkedését hivatott segíteni a gyakornoki program, melyet a 2013/335-ös számú törvény szabályoz.
Mobilitási támogatással segítik a munkába állást
Mobilitási támogatásban részesülhetnek azok a regisztrált munkanélküli személyek, akik munkába állás miatt lakóhelyüktől több mint 50 km-re lévő településre költöznek.
Cookie