×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Publicisztika

Kötelező és vállalt távolságtartás

2020.05.06 - 15:34
Megosztás:
Kötelező és vállalt távolságtartás
Ábelt bejelölte Csilla a Facebookon. Kicsit meglepődött, éppen ezért, mielőtt visszajelölte volna, rákeresett a profiljára, hogy meggyőződjön az azonosságáról. Ismerik egymást, de valójában még sohasem beszélgettek.

Itt-ott találkoznak rendezvényeken, de nincsenek köszönőviszonyban, tudnak egymásról, ennyi az egész. A bólintás is elmarad. Ábel végigpörgette Csilla üzenőfalát, és visszajelölte őt. Azt hitte, hogy ha nem is baráti, de egy ismerősi kapcsolat kialakul köztük, és amikor ezentúl találkoznak majd, a köszönés után elhangzik majd néhány megszokott mondat. Ezeknek a legtöbbször az a céljuk, hogy kitöltsék az időt. Ábelnek hirtelen az jutott eszébe, hogy az első találkozáskor megpróbálja megtudni, mi Csillának az érdeklődési köre. A bejegyzéseiből nem lehet következtetni semmire. Nem az a típus, aki mindent felrak, és várja a lájkokat. Szereti felhívni magára a figyelmet, de óvatosan. De a látszat akár csalhat is. Csilla az utóbbi két-három hétben virágokat töltött fel. Magáról ritkán rak fel fotót.

Ábel azt tartja, hogy a Facebook egy kiváló lehetőség arra, hogy az ember bekerüljön a köztudatba, de a jelenlétet szabályozni kell. Nem a gyakoriság teszi megszokottá a Facebookon való szereplőket, hanem a kihívó megnyilvánulások. Csillára ez nem jellemző. A bejegyzéseiből és a fotóiból ez tűnik ki, na de ki tudja?

Több mint egy hét telt el a visszajelölés és a személyes találkozás között. Egy bevásárlóközpontban Csilla élelmiszereket rakott a kosarába. Ábel néhány lépéssel mögötte haladt, várva a pillanatot, hogy találkozzon a tekintetük. Nehezen jött össze. Amikor Ábel úgy gondolta, hogy Csilla felé fordul, megjelent az arcán a mosoly, készült, hogy ráköszön, ám Csilla láthatóan véletlenül más irányba fordult. Ábel gyors léptekkel megelőzte és szembefordult vele. Így már lehetetlen volt nem észrevenni. Csilla eléggé határozottan Ábel szemébe nézett, és mintha semmi nem történt volna, ment tovább. Ábel lelkileg teljesen összeroskadt. Nem értette, miért volt fontos számára, hogy a Facebookon bejelölje, ha a valóságban teljesen közömbös iránta. Nem azt várta el tőle, hogy a nyakába ugorjon vagy szájon csókolja, de egy bólintást igen, vagy bármit, ami arra utal, hogy ismerősök. Egymással párhuzamosan járták végig a bevásárlóközpontot, közel kerültek egymáshoz a pénztárnál, és a kijárattól is egy irányba mentek egy ideig, úgy, mint két teljesen ismeretlen ember.

Ábel nem talált magyarázatot erre a jelenségre. Vagy nevezzük inkább állapotnak? Megtörténhet, hogy este majd lájkolni fogják egymás bejegyzéseit? Bármi megtörténhet. Csak a személyes kapcsolat nem jön létre. És ez semmivel sem magyarázható. Nyilvános helyeken, ahol a koronavírus terjedésének a fékezése miatt meg kell tartani a másfél méter távolságot, kellemetlenül érezzük magunkat, furcsának tűnik a távolságtartás. Bosszantónak tartjuk, ha nem szervezhetünk közösségi rendezvényeket — még nagyobb családi ünnepeket sem —, nem mehetünk szórakozóhelyekre, kulturális rendezvényekre, és még lehetne sorolni, hogy hova nem juthatunk el, és itt a példa: a Facebookon ismerősök, a valóságban szembemennek egymással, és úgy tesznek, mintha teljesen idegenek lennének.

Ábel egész este tanulmányozta Csilla Facebook-profilját, de nem talált benne semmi különöset. Tudja jól, hogy a jelenségre máshol kell keresni a magyarázatot. Érdekes módon senki nem veszi észre a más személyekkel való távolságát, amikor azokkal a Facebookon társalog hosszú időn át. A járvány elleni védelem miatti távolságtartás már fájó. Nem kizárt, hogy amiatt, mert a járvány elleni védelem egy szabály betartását követeli, a Facebookon történő beszélgetést pedig magunk választjuk.

Elek György

Cookie