×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

Kovács: „Nem volt vakációm ezen a nyáron”

2019.07.03 - 13:02
Megosztas :
 • Kovács: „Nem volt vakációm ezen a nyáron”

  Élvonalbeli játékvezetőket és asszisztenseket tesztelt a román szövetség bírói testülete, így a nagykárolyi Kovács Istvánnak is át kellett esnie a szokásos idénynyitó elméleti és erőnléti vizsgán. Az UEFA továbbra is First Category-ba sorolja „Tiszát”.

  Azokat a bírókat és megfigyelőket tesztelte az elmúlt napokban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) bírói testülete (CCA), akik a 2019-2020-as idényben Liga 1-es meccsekre kapnak majd küldetést. A szövetség közleménye szerint kedden a FRF székhelyén elméleti tesztet rendeztek a bíróknak, illetve aznap vizsgáztak a bírói megfigyelők is. Szerdán az Ilfov megyei Bufteán a bírók erőnléti teszteken kellett bizonyítsák rátermettségüket. 27 játékvezetőt és 34 asszisztenst tesztelt a CCA elnöke, Kyros Vassaras által vezetett bizottság. „Minden bíró készen áll az idénykezdésre. A tesztek jól sikerültek” — nyilatkozta a FRF honlapjának a görög vezető.

  A megszólaltattak között volt a nagykárolyi FIFA-játékvezető, Kovács István (becenevén: Tisza) is, aki az elmúlt idényben román élvonalbeli, de Európa-bajnoki selejtezős, Nemzetek Ligás, Európa-ligás és Bajnokok Ligás mérkőzéseket is vezetett, illetve csoportmeccseket irányított a 21 éven aluliak Európa-bajokságán.

  „Nem volt vakációm ezen a nyáron, de nagyon szeretem a szakmámat. Az U21-es Európa-bajnokságon gyűjtött tapasztalat nagyon jó volt, szenzációs volt ott lenni ezen a tornán és örülök annak is, hogy a román válogatott legényei ilyen kimagasló eredmény értek el. Én is ott voltam a lelátón a meccseiken és szurkoltam nekik. Nehéz idény előtt állunk mi is, de egy jó alapozással nem lesz okunk a panaszra” — nyilatkozta Tisza, aki az európai szövetség frissített listáján továbbra is a First Category, vagyis az első osztály csoportba tartozik.

  A legmagasabb minősítéssel rendelkező romániai játékvezető (Elite Category), az aradi Ovidiu Hațegan a videóbíró mihamarábbi bevezetésének fontosságáról is beszélt: „A VAR bevezetése egy biztonságot nyújtana nekünk is, nem lennének viták a mérkőzések után. Most viszont azzal a gondolattal készülök a következő idényre, hogy ismét meghívást kapjak az Európa-bajnokságra, és több meccset kapjak majd, mint a 2016-os tornán.”

  A szerdai tesztelés után a bírók Bufteán egy munkamegbeszélésen is részt vettek, ahol a romániai bíráskodás következő öt éves stratégiája volt a téma.

  A CCA honlapja szerint Szatmár megyét továbbra is egy játékvezető és két asszisztens képviseli a Liga 1-es testületben: Kovács István, Ciprian Florin Danşa és Octavian Şovre. Utóbbi kettő nagyváradi, de néhány évvel ezelőtt átnyergeltek a Szatmár megyei testülethez. Utóbbi egyébként a nemzetközi porondon Hațegan asszisztense.

  A honi bajnoki idény egyébként hivatalosan szombaton kezdődik a bajnok Kolozsvári CFR és a Román Kupa-győztes FC Viitorul küzdelmével. Mint ismeretes, a román Szuperkupát Ploieștien rendezik. A Liga 1 szezonnyitó meccsén, július 12-én 18 órakor a FC Voluntari a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t fogadja majd.

  Szöveg: Pesek Attila

  Fotó: frf.ro

  Cookie