×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

Következik a VTM szezonnyitó

2019.07.05 - 10:52
Megosztas :
 • Következik a VTM szezonnyitó

  Már lehet nevezni a Auto-Karting Rider’s SK online-felületén az hegyi gyorsasági autós-bajnokság idénynyitójára, amit jövő szombaton rendeznek a Lunaforráson épülő sípálya közelében.

  Kellemes hegyvidéki kikapcsolódást kínál a következő hétvégére, július 13-ra a Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókja és a Szatmárnémeti Auto-Karting Rider’s Sportegyesület: Avasfelsőfalu határában, Lunaforráson megkezdődik a hegyi gyorsasági autós bajnokság (VTM).

  Az autósport szerelemesei igazán kellemes környezetben nézhetik a versenyt, közben akár piknikezni, de az útvonaltól távolabb eső zöld gyepen akár labdázni is lehet. De a július 13-a elsősorban – természetesen – a versenyautókról, a gyorsaságról és az adrenalinről fog szólni.

  Seletye Dávid versenyigazgató szervezésében hatodik alkalommal rendezik meg az Avas Kupa VTM bajnoki futamot. Azonban sajnos ez csak az ötödik verseny lesz, ugyanis három évvel ezelőtt a futam reggelén volt kénytelen lefújni a viadalt Seletye, mivel a közlekedési rendészet végül nem adta meg az engedélyt a közúton zajló ralira.

  Nyilván, a futam idején le lesz zárva a közúti forgalom elől a Lunaforráson épülő sípálya közelli útszakasz, ezért az érdeklődőknek is alkalmazkodni kell bizonyos programhoz. A nézők megadott időben, 9.30 óráig mehetnek fel a pályaszéli pázsitokra. Saját autóval is fel lehet hajtani, amit a sípálya közeli fatemplom udvarán, vagy az azzal szemben kialakított helyen parkolhat le – az út szélén szigorúan tilos parkolni a verseny idején. Onnan leghamarabb 12 óra kor lehet majd lejönni, körülbelül 12.30 óráig ugyanis szünetet rendeznek a versenyen. Ugyanebben az időben lesz majd ismét feljárás a nézőknek, viszont tudni kell, hogy ezután már csak a futam végén, körülbelül 16–17 órakor lehet majd lejönni.

  A versenyzők számára 6.30 órakor nyitják a gépparkot, majd kezdődik az műszaki és adminisztratív ellenőrzés. 9.30 órakor lesz az első pályabejárás. Összesen két felvezetőkört, egy időmérő kört, és két futamkört kell teljesítsenek a versenyzők a kijelölt aszfaltos, zárt útszakaszon. Nem lesz egyszerű a feladat, ugyanis a 3,1 kilométeres versenyszakaszon 225 méter a szintkülönbség, a legerősebb kapaszkodók pedig a pálya utolsó harmadában, a szerpentines, kanyargós szakaszon várnak a pilótákra. Ezért, egy jó idő teljesítése érdekében egy erős első és második szakaszt kell teljesíteni, ahol gyors egyenesek és kanyarok követik egymást, enyhe kapaszkodóval. Viszont ez csalóka is lehet, ugyanis a féktáv elnézése esetén az autó könnyen kicsúszhat az árokban. Erre volt már példa az előző években is, de egyszer sem történt személyi sérülés.

  A kanyargós, technikai szakaszon a motorerő nagy szerephez jut, így azok teljesíthetnek végül jó időt, akik jó autókkal, észszerűen versenyeznek.

  Jelentkezni online lehet a csakriders.ro interenetes oldalon. Seletye elmondta, legalább 30 pilótával rendezi a bajnoki futamot, amelynek folytatása lesz augusztus 10-én Szilágy megyében, október 12-én pedig Bihar megyében.

  Pesek Attila

  Cookie