×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Közel 100 fertőzött és újabb három halott

2021.10.12 - 07:00
Megosztás:
Közel 100 fertőzött és újabb három halott
Három újabb áldozatot szedett a koronavírus-járvány Szatmár megyében, egy nap leforgása alatt pedig hivatalosan 97 személynek lett pozitív a koronavírustesztje — jelentette a szatmári prefektúra.

97 új, SARS-CoV-2 vírussal fertőzött lakosról adott tájékoztatást a Szatmári Prefektusi Hivatal, míg az újratesztelt betegek közül egyetlen páciensnek lett pozitív az eredménye. Sajnos újabb halálesetek is történtek, hárman hunytak el a COVID-19 betegség szövődményei miatt — derül ki a lapunkhoz eljuttatott összesítésből.
Az elhalálozott személyek közül egy 68 és egy 73 éves nőt a Nagykárolyi Városi Kórházban kezeltek, egy 74 éves szatmári hölgy pedig a nagyváradi Pelican kórház beutaltja volt. Mindhárom elhunyt beteg egyéb krónikus betegségben is szenvedett — derül ki a jelentésből. A hét első napján 228 lakost kezeltek a Szatmár megyei kórházakban COVID-19-cel, s az intenzív terápiás ágyak mindegyike foglalt volt.
Az elmúlt egy napban a gyógyultak száma 15 338-ra emelkedett, az elvégzett teszteké pedig 168 402-re, amelyek közül 176-ot a jelentést megelőző 24 órában végeztek el; egy PCR-teszt volt ezek között és 175 gyors antigénteszt — mutat rá szintén a közlemény.
Házi vagy intézményes karanténban 1041-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 756-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).
Eközben az oltáskampány is halad a megyében, egy nap alatt 260 személy kérte az immunizálását, közülük 141-en a harmadik dózist. Egyetlen személynél sem jelentkezett komoly mellékhatás. Szatmár megyében mostanáig összesen 98 080 személyt oltottak be a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével.
Ami a határátkeléseket illeti, az elmúlt 24 óra leforgása alatt 3373 személy lépett be az ország és a megye területére a Szatmár megyei határátkelőknél, közülük 45-en kerültek házi elkülönítésbe.

Vetés a legfertőzöttebb

A járványhelyzet állt a középpontjában annak a gyűlésnek, melyet a prefektusi hivatal hívott össze hétfőn délelőtt. Mint kiderült, nem nőtt számottevően Szatmár megye fertőzöttségi aránya az elmúlt időszakban, a 3,5 ezrelékes szint körül mozgott az elmúlt héten, Szatmárnémetiben pedig az ezer lakosra vetített fertőzöttségi arány 5,3 ezrelék körül alakul. Jelenleg Vetés a legfertőzöttebb község, itt meghaladta a 6 ezreléket ez az arány, 6,19 ezrelékes a ráta jelenleg, ugyanakkor magas a fertőzöttségi arány Tasnádszántón (5,5), Magyarcsaholyban (5,32), Szamosdobon (5,27), Erdődön (5,24), Remetemezőn (5,2), Apában (5,13) és Szoporon (5,05) is.
Bár nőtt az igény a koronavírus elleni oltás első dózisa iránt, és sokan kérik a harmadik, emlékeztető adagot, egyelőre nem nyitnak újabb oltóközpontot a megyében. Azokat, akik Szatmárnémetiben kérik az immunizálásukat, arra kérik, hogy ne csak a régi poliklinikán lévő oltópontot keressék fel, ahol időnként akár egyórás várakozási idővel is számolni kell az igénylések megnövekedett száma miatt, hanem forduljanak bizalommal a 16-os lakónegyedben lévő Avram Iancu Általános Iskolában kialakított oltóközpont szakembereihez is.
A Szatmár Megyei Közegészségügyi (DSP) igazgatóság vezetője, dr. Macrina Mihai ugyanakkor arról tájékoztatta Altfatter Tamás prefektust, hogy a közegészségügyiek elkezdik az intézményes környezetben élők immunizálását a harmadik dózissal, valamint a nagy munkáltatók, vállalatok kérhetik ugyanakkor a DSP mobil oltócsapatainak segítségét alkalmazottaik emlékeztető oltással való immunizálásához is.

Bumbuluţ Krisztina

 

Booze: szatmárnémeti italkereskedés minden pénztárcának
Az italbolt sem választékban, sem kedvezményekben nem marad alul: aki a Szatmári Friss Újság november 26-ai számában megjelent kedvezménykuponnal megy vásárolni, tíz százalék kedvezményt kap, bármelyik italt is szán az ünnepi asztalra.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
Cookie